Spesialenheten iverksatte i juni 2022 etterforsking for mulige tjenestefeil hos politiet i Agder for å avklare om det forsettlig eller grovt uaktsomt ble gitt uriktige opplysninger til Agder statsadvokatembeter og Gjenopptakelseskommisjonen i tilknytning til Viggo Kristiansens begjæringer om gjenåpning. Spesialenhetens konklusjon er at det ikke er grunnlag for straffansvar, verken for enkeltpersoner eller Agder politidistrikt. Et anonymisert vedtak er publisert på vår hjemmeside.
Bakgrunnen for Spesialenhetens etterforsking var at Gjenopptakelseskommisjonen i 2021 vedtok å gjenåpne Baneheia-saken. Oslo politidistrikt gjennomførte deretter en fornyet etterforsking i saken. Ved denne etterforskingen ble det avdekket at Jan Helge Andersen hadde en tidligere anmeldelse med mistanke om seksuallovbrudd som ble anmeldt og etterforsket i 2009. Opplysninger om denne saken var ikke var brakt til Agder statsadvokatembeter og derved heller ikke til Gjenopptakelseskommisjonens kunnskap.
I slutten av mai 2022 fremkom uttalelser i media fra Oslo politidistrikt om tilgang som tidligere kriminalsjef Arne Pedersen ved Agder politidistrikt har hatt til den anmeldte saken. Spesialenheten iverksatte etterforsking i begynnelsen av juni 2022. Foranlediget av riksadvokatens anmodning til Justis- og beredskapsdepartementet om å nedsette et uavhengig utvalg for å se på alle sider av Baneheia-saken, understrekes at det er kun den feilaktige opplysning til statsadvokaten om forholdet som ble anmeldt i 2009 Spesialenheten nå har etterforsket.
Den aktuelle saken anmeldt i 2009 gjaldt seksuallovbrudd overfor en mindreårig og skal ha funnet sted i 1993 eller 1994.
Spesialenheten har gjennom etterforskingen innhentet omfattende dokumentasjon og gjennomført undersøkelser om den aktuelle sakens hendelseshistorikk og hvordan saken ble «skjermet» i politiets saksbehandlingssystem. Videre er det foretatt vitneavhør og mistenktavhør.
Spesialenheten har vurdert om noen personer og/eller Agder politidistrikt kan straffes for at den aktuelle saken anmeldt i 2009 ikke ble brakt til statsadvokatens kunnskap. Sentralt i etterforskingen er Agder politidistrikts påtegning til statsadvokaten i mars 2019 som på minst to steder gir en feilaktig fremstilling om at det ikke foreligger opplysninger om at Andersen kan ha forgrepet seg seksuelt tidligere. Spesialenhetens etterforsking har vært rettet mot Arne Pedersen og mot politidistriktet som foretak, begge som mistenkt.
Etterforskingsmaterialet ga ikke Spesialenheten grunnlag for å konkludere med at det var begått straffbare tjenestefeil. Det er etter Spesialenhetens syn ikke grunnlag for påstand om at Arne Pedersen bevisst eller ved grov uaktsomhet unnlot å bringe opplysningene om 2009-saken videre, eller for at det ble gitt uriktige opplysninger fra politiets side. For hans del ble forholdet henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Spesialenheten har også vurdert straffansvar for Agder politidistrikt som foretak. Spesialenheten har blant annet sett på politidistriktets rutiner og om disse bidro til at kunnskap om den aktuelle saken ikke ble brakt videre. Etterforskingen ga holdepunkter for å konstatere at rutinene ikke var hensiktsmessige, men at det ikke var andre omstendigheter som tilsa at politidistriktet eller andre tjenestepersoner hadde begått straffbare tjenestefeil.
Også for Agder politidistrikt ble forholdet henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken ble likevel sendt til Agder politidistrikt for administrativ gjennomgang av politidistriktets ulike rutiner.
Hamar, 27. oktober 2022
Terje Nybøe