Sak 211/21-123, 13.09.2021
Anmeldelsen:
A anmeldte tjenestepersoner for at hun ble innbrakt uten grunn og for at hun ble utsatt for unødig maktbruk i forbindelse med innbringelsen.
Åsted: Offentlig sted, hverdag, om kvelden
Oppdrag: Pågripelse
Ruspåvirkning: Ja
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet la A i bakken. A hevder hun ble påsatt håndjern.
Skader: Blåmerker
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at tjenestepersoner i politiet hadde opptrådt straffbart.
Politiet har i medhold av politiloven § 6, jf. politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2, adgang til å bruke fysisk makt i tjenesten i den grad det er nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig. Politiet kan også anvende håndjern eller annet bendsel på person som under pågripelse eller transport truer med eller gjør seg skyldig i vold, eller der forholdene gir grunn til frykt for at vedkommende vil utøve vold eller flykte, jf. politiinstruksen § 3-2 tredje ledd.
Spesialenheten kunne ikke se at det forelå holdepunkter for at maktanvendelsen mot A var av en slik karakter at den kunne medføre straffansvar. Maktbruken mot A fremsto nødvendig og forholdsmessig i situasjonen, og hadde sin bakgrunn i As egen opptreden. A ble i etterkant av pågripelsen tiltalt for vold mot offentlig tjenesteperson.
Spesialenheten kunne heller ikke se at det forelå konkrete objektive holdepunkter for at polititjenestepersonene som foresto pågripelsen eller jourhavende jurist som besluttet pågripelsen hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar etter bestemmelsene om tjenestefeil.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse. Straffeloven § 171 om tjenestefeil.