Sak 307/23-123, 06.05.2024
Anmeldelsen
A anmeldte politiet for brudd på taushetsplikt. A hadde anmeldt flere saker om bedrageri til politiet. En polititjenesteperson hadde ringt til A sitt barn, og fortalt at forelderen hadde anmeldt noen for bedrageri, og enkelte detaljer om saken. Det var dette A anmeldte for.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten konkluderte med at det ikke forelå brudd på taushetsplikt eller andre tjenesteplikter.
A hadde ikke tatt inn over seg at hen risikerte ytterliggere bedrageri i den situasjonen A befant seg i. Politiet hadde forsøkt å veilede A om dette, men vedkommende var ikke enig. Det ble derfor bestemt å varsle pårørende, for å avverge/forebygge lovbrudd. Utleveringen var forholdsmessig slik loven krever. Opplysningene var ikke av personsensitiv karakter og ble utelukkende gitt til en nærstående, med det formål å yte hjelp i en påkrevd situasjon.
Tjenesteperson B, som kontaktet A sitt barn, kan bebreides for å ha brutt nedtegningsplikten. Handlingen er ikke så kritikkverdig at det når terskelen for straffbarhet.
Politioverbetjent C brøt ingen tjenesteplikt i sin kontakt med A, som ledet til utlevering av opplysningene til A sitt barn.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 209 om taushetsplikt
Straffeloven § 171 om tjenestefeil
Administrativ vurdering
Spesialenheten sender vedtaket til politimesteren for administrativ vurdering knyttet til nedtegning ved utlevering av taushetsbelagt informasjon.