Sak 691/20-123, 22.12.2020
Anmeldelsen:
Advokat B anmeldte på vegne av A politibetjent C for på sin fritid og i sin privatbil å ha fulgt etter A og stanset A, som var fører av bil. Ifølge A var ikke Cs privatbil godkjent som utrykningskjøretøy og Cs kjøring skal ha vært meget trafikkfarlig. C opprettet anmeldelse mot A etter hendelsen for uaktsom kjøring.
Spesialenhetens vurdering:
Det var ikke bevismessige holdepunkter for at C hadde opptrådt straffbart. Spesialenheten oppfattet situasjonen slik at C i forbindelse med hendelsen benyttet seg av sin adgang til å utøve politimyndighet på fritiden, jf. politiloven § 20. Etter Spesialenhetens syn utgjorde ikke dette noen straffbar tjenestefeil.
Ved utrykningskjøring kan man lovlig fravike blant annet bestemmelsene og hastighet, men man er like fullt bundet av aktsomhetsregelen i vegtrafikkloven § 3. Når det gjaldt den uaktsomme kjøringen la Spesialenheten til grunn at C holdt den høye hastigheten for å holde følge med og for ikke å miste observasjon av A. Spesialenheten la videre til grunn at C kun holdt hastigheten mens han var i kontakt med operasjonssentralen og undersøkte muligheten for å få en politipatrulje til å kontrollere bilen, og at han reduserte sin fart da han fikk tilbakemelding om at det ikke var ledige patruljer tilgjengelig. Videre la Spesialenheten til grunn at årsaken til at C klarte å ta igjen A var at A måtte redusere hastigheten grunnet forankjørende trafikk.
Spesialenheten fant at C måtte anses for å ha vært i tjeneste da han holdt følge med A i sin private bil, at bilen måtte anses å ha vært i politiets tjeneste, og at kjøringen måtte anses å ha vært utrykningskjøring. Det forelå ingen opplysninger i saken som tydet på at kjøringen til C medførte fare, eller på annen måte kunne ha utgjort en overtredelse av vegtrafikkloven § 3.
A har i ettertid vedtatt forelegg fra politiet for overtredelse av vegtrafikkloven § 3.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil. Vegtrafikkloven § 3.