Sak 342/21-123, 10.06.2021
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for brudd på smittevernreglene etter å ha sett en nyhetsartikkel om at en politipatrulje hadde festet i en russebuss. Sammen med artikkelen var det et videoklipp av at politiet danset med russen. A mente det var uakseptabelt at politiet hadde en slik oppførsel og liten respekt for smittevernreglene.
Spesialenhetens vurdering:
En patrulje på tre tjenestepersoner kjørte patrulje, og tok kontakt med russen i en russebuss for å ta en prat. Politiet har opplyst til Spesialenheten at det fra politiets side er fokus på å ha god og nær dialog med russen gjennom russetiden for å bidra til en trygg og sikker russetid, og de tar derfor ofte kontakt med russen. Tjenestepersonene ble invitert inn i russebussen, og alle tre gikk inn. Den ene gikk umiddelbart ut igjen, mens to ble igjen litt lenger, anslått til 1-2 minutter. Da noen av russen danset til musikken, ble de litt «revet med» og tok noen dansetrinn sammen med russen før de gikk ut igjen.
Politiet skrev senere i en pressemelding at de beklaget at patruljen ikke hadde fulgt nasjonale råd om smittevern (avstand og munnbind). Politiet ønsker et godt samarbeid med russen, og dette var bakgrunnen for at patruljen hadde møtt russen.
I etterkant av nyhetsartikkelen mottok politiet henvendelse fra russen på russebussen og fra foresatte, der de ga uttrykk for at de satte pris på politiets kontakt med russen i russetiden og at artikkelen ga en uriktig fremstilling av hendelsen, da det ikke var riktig at politiet hadde festet sammen med russen. De syntes det var leit at politiets kontakt og oppfølging av russen hadde fått negativ omtale.
Spesialenheten la til grunn at hendelsen i bussen skjedde som ledd i politiets forebyggende oppgaver. Oppholdet i russebussen var svært kortvarig, og det var ikke holdepunkter for at politiet hadde «festet» sammen med russen.
Forsettlig eller uaktsomt brudd på smittevernloven er straffebelagt. Hvilke regler som gjelder for smitteverntiltak ved koronautbruddet er regulert i covid-19-forskriften.
Forskriften gir ikke påbud om bruk av munnbind, men det var i mai en anbefaling fra
nasjonal myndighet og kommunelegen om bruk av munnbind. Spesialenheten bemerket
at det i forbindelse med høyt smittetrykk ble gitt forskrift for Elverum kommune om midlertid tiltak (høyt tiltaksnivå) gjeldende for perioden 1. april til 18. april 2021. I denne perioden var det plikt til å bruke munnbind der det ikke var mulig å holde minst én meter avstand. Denne forskriften var ikke gjeldende på tidspunktet for hendelsen.
Det var selvsagt uheldig at tjenestepersonene ikke benyttet munnbind inne i bussen og at
anbefaling om avstandskrav ikke syntes overholdt. Tjenestepersonene og ledelsen ved politidistriktet hadde beklaget dette. For den strafferettslige vurdering bemerket Spesialenheten at det på tidspunktet for hendelsen ikke var et straffesanksjonert påbud som regulerte dette. Forholdet ble ikke rammet av en straffebestemmelse, og saken er henlagt som intet straffbart forhold.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold.
Rettslig grunnlag: Smittevernloven