Sak 791/19-123, 12.11.2020
Anmeldelsen:
A anmeldte ansatte i politiet for å ha utgitt dom om ham/lagt dommen ut på internett, samt gitt opplysninger om ham til svigermoren C. Opplysningen om at noen i politiet må ha brutt taushetsplikten er gitt til A fra kjæresten B. B hadde fått opplysningene fra sin mor C.
Spesialenhetens vurdering:
C har til B kommet med flere påstander om A og kriminell aktivitet. Spesialenheten fant gjennom sine undersøkelser ikke opplysninger som bekrefter påstandene, og det var således ikke bevismessige holdepunkter for at ansatte i politiet hadde utgitt opplysninger om A, med mindre man skulle legge til grunn at ansatte i politiet hadde utgitt uriktige opplysninger om A. Spesialenheten hadde ikke holdepunkter for dette. Det var ukjent for Spesialenheten hvor/hvordan C hadde fått tilgang til tingrettsdommen. Hun opplyste at hun hadde funnet den selv via åpne kilder, uten å ville opplyse hvor. Generelt bemerket Spesialenheten at domsavgjørelser publiseres anonymisert på Lovdata. Det er også anledning til lovlig å be om utskrift av dom i medhold av straffeprosessloven § 28. Undersøkelser i logger over hvem som hadde søkt på A i aktuell tidsperiode ga ingen resultater for å avdekke mulig gjerningsperson.
Spesialenheten fant ikke bevismessige holdepunkter for at ansatte i politiet hadde utgitt taushetsbelagte opplysninger. Fordi faktum ikke kunne klarlegges tilstrekkelig, ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt på grunn av bevisets stilling.
Rettslig grunnlag: Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt.