Sak 106/23-123, 15.05.2023
Anmeldelsen
A anmeldte daværende politibetjent B for søk i politiets registre uten tjenestemessig behov og for brudd på taushetsplikten i forbindelse med at hen ga informasjon til barneverntjenesten. A hevdet at informasjonen var uriktig og at hen ikke hadde begått de omtalte straffbare forhold. Videre mente A at B var inhabil idet hen var venn med far til barnet og farens samboer.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking da det ikke var sannsynlig at ansatte i politiet hadde opptrådt straffbart.
Politiet har som hovedregel taushetsplikt om noens personlige forhold. Taushetsplikten er imidlertid ikke til hinder for at opplysningene gis til barneverntjenesten i forbindelse med barneverntjenestens ivaretakelse av sine oppgaver etter barnevernloven. Barneverntjenesten har også anledning til å pålegge andre myndigheter å utgi opplysninger.
Barneverntjenesten ba i brev til politiet om opplysninger om A i forbindelse med en undersøkelsessak. A hadde samtykket til at barneverntjenesten kunne innhente informasjon. B besvarte henvendelsen på vegne av politiet. Spesialenhetens undersøkelser viste at B hadde listet opp konkrete straffesaker der A hadde vedtatt forelegg på bot. Videre viste Spesialenheten til at politiets opplysningsplikt nødvendiggjorde Bs søk i politiets registre.
Spesialenheten fant heller ikke grunnlag for å iverksette etterforsking for å avklare et eventuelt bekjentskap mellom B og barnets far/samboer. Ved vurderingen ble blant annet vektlagt at det i svarbrevet også var gitt informasjon om barnets far hvilket ikke sannsynliggjorde en tilknytning som beskrevet i anmeldelsen.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt uten etterforsking
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 171 om tjenestefeil
Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt