Sak 75/24-123, 12.02.2024
Anmeldelsen
A anmeldte ansatte i politiet for ulovlig bruk av makt ved at hen ble påsatt håndjern og «banket opp» under avhør. Videre anmeldte A en ansatt i politiet for brudd på taushetsplikt ved å ha oversendt en uriktig bekymringsmelding til barneverntjenesten.
Åsted Offentlig sted /hverdag på dagtid
Oppdrag Bistand helsevesen/Trafikk
Ruspåvirkning Nei
Maktbruk Mottatt dokumentasjon viste at politiet hadde lagt A i bakken, fått kontroll på hver sin arm og deretter påsatt håndjern.
Skader Ikke opplyst om fysiske skader ellerblåmerker
Spesialenhetens vurdering
Innledende undersøkelser viste at politiet hadde mottatt melding om mulig livløs person i bil. Da politiet ankom stedet gikk personen ut av bilen, snakket usammenhengende og løp deretter fra stedet. Politiet løp etter og fikk etter hvert kontroll på personen, som ble identifisert til å være A. A fortsatte å prate usammenhengende og satte seg til motverge da politiet skulle sette A inn i celledelen på politibilen. Da politiet skulle påsette håndjern ble A mer utagerende og to politibetjenter fikk kontroll på hver sin arm. A ble deretter fremstilt for lege som besluttet tvangsinnleggelse. A ble urolig da hen fikk beskjed om dette, og forsøkte å løpe fra stedet. A gjorde kraftig motstand da patruljen forsøkte å få kontroll på hen. To politibetjenter fikk lagt A i bakken og måtte få bistand fra en annen patrulje. Politiet bistod under transporten til sykehuset. Håndjernet ble fjernet inne på sykehuset.
Etter hendelsen ble A anmeldt for mulig ruspåvirket kjøring og hindring av offentlig tjenestemann. Politibetjent B oversendte påfølgende dag en bekymringsmelding til barneverntjenesten hvor hen redegjorde for de faktiske forhold som hadde funnet sted. Bekymringsmeldingen var oversendt barneverntjenesten i medhold av lov om barneverntjeneste § 6-4 annet ledd første punktum, samt politiregisterforskriften §§ 10-2 og 10-3.
A ble ikke avhørt i anledning saken. Begge forholdene ble henlagt grunnet tvil om tilregnelighet.
Spesialenheten la til grunn at As utagerende opptreden og atferd gjorde det nødvendig for politiet å anvende makt for å få kontroll på hen og situasjonen, og for å hindre hen i å påføre skade på seg selv, tjenestepersonene eller materiell. Det var ingen opplysninger som tilsa at det ble brukt mer makt enn hva som var nødvendig for å oppnå formålet, eller at det ble brukt grep eller teknikker som var uforsvarlige. Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart. Det forelå heller ikke holdepunkter for at politibetjent B hadde brutt taushetsplikten ved å oversende bekymringsmelding til barneverntjenesten.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt uten etterforsking
Rettslig grunnlag Straffeloven § 171 om tjenestefeil