Sak 794/20-123, 17.03.2022
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for å ha utsatt ham for ulovlig maktbruk etter at han urettmessig ble mistenkt for ruspåvirket kjøring. A opplyste at politiet hadde angrepet ham med slag, spark og bruk av pepperspray. Som følge av politiets maktbruk opplyste A at han fikk påvist en skade på den ene lungen, samt ett brudd i ryggen.
Åsted: Offentlig sted, helg, om ettermiddagen
Oppdrag: Pågripelse
Ruspåvirkning: Ja
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet brukte håndjern og pepperspray, la A i bakken, og slo A i ansiktet.
Skader: Ingen påviste fysiske skader
Spesialenhetens vurdering:
Politiet fattet mistanke til at A kjørte bil i ruspåvirket tilstand. Tjenesteoppdraget innbefattet også blodprøvetaking og transport til arrest. I kontakten med politiet fremsto A som sint, ruspåvirket og han ønsket ikke å bli med til legevakten for blodprøvetaking. A utagerte også fysisk og tjenestepersonene benyttet makt for å få kontroll på ham og for å påsette ham håndjern. Også på legevakten, i forbindelse med blodprøvetakingen, benyttet politiet makt mot A ved blant annet å legge ham i bakken og påsette ham håndjern på ny fordi A truet polititjenestepersonene og helsepersonell, og fysisk forsøkte å unndra seg prøvetakingen. Blodprøven måtte tas med tvang. Etter at blodprøve var sikret og A skulle kjøres til arrest bet A den ene polititjenestepersonen i hånden, samt forsøkte å slå og sparke mot politiet. På grunn av at A bet den ene polititjenestepersonen, dyttet den andre tjenestepersonen ham, før den samme tjenestepersonen slo ett kontrollert og forholdsvis svakt slag mot As ansikt med knyttet hånd. I denne situasjonen brukte også politiet pepperspray mot A.
Spesialenheten vurderte om politiets maktbruk kunne være straffbar.
Spesialenheten mente politiets bruk av makt var nødvendig og forholdsmessig i situasjonen sett opp mot As utagerende oppførsel. Slaget mot ansiktet ble gjort i nødverge.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.