Sak 129/20-123, 20.08.2020
Anmeldelsen:
A anmeldte politibetjent B ved Finnmark politidistrikt for kroppskrenkelse. A anmeldte også politiet for ikke å ha låst og sikret boligen hans etter at han ble pågrepet i sitt hjem og senere varetektsfengslet. Som følge av dette ble A utsatt for en rekke innbrudd.
Åsted: Privat eiendom, helg, om kvelden
Oppdrag: Pågripelse
Ruspåvirkning: Ukjent
Maktbruk: Saken viste at politiet dyttet A i ansiktet med flat hånd og at A ble påsatt håndjern.
Skader: Ingen fysiske skader
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at det var opptrådt straffbart.
Når det gjaldt kroppskrenkelsen viste Spesialenheten til at A ikke etterkom pålegg om å slutte å snakke russisk til de andre pågrepne, i en situasjon der hensynet til bevisforspillelsesfaren var stor. Videre mente Spesialenheten at det måtte legges til grunn at det var en begrenset maktanvendelse som ble benyttet. Spesialenheten la etter dette til grunn at det ikke forelå holdepunkter for at maktanvendelsen mot A gikk ut over det som var nødvendig og forsvarlig i situasjonen, og var av en slik karakter at den kunne medføre straffansvar.
Etter Spesialenhetens syn var det ikke sannsynlig at politiet grovt hadde brutt sin tjenesteplikt ved eventuelt ikke å avlåse leiligheten etter ransaking. I den forbindelse har Spesialenheten særlig sett hen til at politiet hentet ut nøkkel da de reiste tilbake til leiligheten for å lete etter gjenstander etter anmodning fra A. Videre ble det sett hen til at det ikke kan utelukkes at det finnes flere nøkler til leiligheten som andre kan ha benyttet for å ta seg inn i As leilighet i den tiden han satt varetektsfengslet.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 172 om grovt uaktsom tjenestefeil. Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.