Sak 618/22-123, 02.03.2023
Anmeldelsen
Advokat A hadde inngitt anmeldelse for mulig brudd på taushetsplikt ved at det hadde blitt lekket opplysninger fra straffesaksdokumenter til media. A mente at lekkasjen kunne stamme fra politiet eller påtalemyndigheten, men det kunne ikke utelukkes at opplysningene kom fra andre. Opplysningene var gjengitt i flere presseoppslag.
Spesialenhetens vurdering
Etter gjennomgang av artiklene det var henvist til i anmeldelsen fant Spesialenheten at pressen hadde mottatt opplysninger som måtte anses å være taushetsbelagte opplysninger.
Enhver som er ansatt i eller utfører tjeneste eller arbeid for politiet eller påtalemyndigheten, plikter å hindre at andre får kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om noens personlige forhold. Opplysninger fra straffesak er i utgangspunktet taushetsbelagt.
Hvorvidt pressen hadde mottatt straffesaksdokumenter eller mottatt opplysninger som fremkommer av straffesaksdokumenter var for Spesialenheten uklart. Det var videre uklart om pressen hadde mottatt opplysningene fra personer underlagt taushetsplikt eller ikke.
Politiet, påtalemyndigheten, forsvarer, bistandsadvokater og domstolen er underlagt lovbestemt taushetsplikt om opplysninger i straffesak. Siktede sivile, vitner og fornærmede har i utgangspunktet ikke taushetsplikt om forhold de selv har forklart seg om eller opplysninger de har mottatt under etterforskingen.
Lekkasjene i saken hadde skjedd på tidspunkter hvor en stor persongruppe, både i politiet og påtalemyndigheten hadde hatt tilgang til saken og aktuelle saksopplysninger. Samtidig kunne det ikke utelukkes at opplysningene eller noen av opplysningene kunne ha kommer fra andre.
Spesialenheten mente at det ikke kunne gjennomføres etterforskingsskritt som med rimelig grad av sannsynlighet var egnet til å oppklare saken, herunder avdekke om eller eventuelt hvem i politiet som stod bak lekkasjene av saksopplysninger.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt på grunn av mangel på opplysninger om gjerningsperson.
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt