Sak 633/21-123, 25.05.2022
Anmeldelsen:
Advokat A anmeldte på vegne av B, tjenestepersoner for mulig brudd på taushetsplikt, i form av lekkasjer til pressen etter straffesakene som ble opprettet etter nachspiel på Brann stadion.
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten kunne ikke med sikkerhet fastslå at det forelå brudd på taushetsplikt i saken, og om dette eventuelt var begått av ansatte i politiet eller påtalemyndigheten.
Lekkasjen(e) i saken hadde skjedd på tidspunkter hvor flere personer, både i og utenfor politiet/påtalemyndigheten, hadde hatt tilgang til saken. Det kunne heller ikke utelukkes at opplysningene som hadde tilkommet pressen, kunne ha kommet fra personer utenfor politi/påtalemyndighet. Medietrykket i saken var på det aktuelle tidspunktet forholdsvis stort.
Det ville være et omfattende og ressurskrevende arbeid å ettergå alle personene i og utenfor politi/påtalemyndighet som hadde hatt tilgang til saken. Om etterforsking med tilstrekkelig grad av sikkerhet ville kunne avdekke hvem som sto bak lekkasjene, er etter Spesialenhetens vurdering usikkert. Det ligger utenfor Spesialenhetens mandat å etterforske om andre, utenfor politiet, har begått en straffbar handling. Spesialenheten kunne derfor ikke se at det kunne gjennomføres flere etterforskingsskritt som med rimelig grad av sannsynlighet var egnet til å oppklare saken. Saken ble derfor henlagt grunnet manglende opplysninger om gjerningspersonen.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt på grunn av mangel på opplysninger om gjerningspersonen
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt.