Sak 136/21-123, 22.06.2021
Anmeldelsen:
A anmeldte tjenestepersoner for ulovlig inndragning av våpen og for overdreven maktbruk. Politiet kom hjem til ham og hentet flere våpen som han hevdet var lovlig ervervet. I den forbindelse brukte de unødvendig mye makt mot ham. A viste til at han var gammel og invalid. Han hadde fortsatt smerter i skulderen og albuen da han innga anmeldelsen.
Spesialenhetens vurdering:
Politidistriktet fattet vedtak om tilbakekall av As våpenkort som følge av at han var tiltalt blant annet for kjøring i ruspåvirket tilstand, kroppskrenkelse og vold mot offentlig tjenestemann. A klaget over vedtaket, men dette ble opprettholdt av Politidirektoratet. A var informert om at han måtte innlevere våpnene til politiet innen en gitt frist. Etter fristens utløp reiste politiet hjem til ham for å hente våpnene. A nektet å oppgi hvor våpnene var og hindret politiet i sitt arbeid. Jurist besluttet etter hvert ransaking og pågripelse av A. Da politiet tok beslag i hans telefon motsatte A seg dette og forsøkte fysisk å ta denne tilbake. Han ble deretter lagt i gulvet og påsatt håndjern. Etter at A opplyste hvor våpnene var, ble beslutning om pågripelse opphevet. Skaden i skulderen stammet fra en tidligere hendelse der politiet hadde brukt makt mot A. Det var uklart hvordan han hadde pådratt seg en strekk i albuen.
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart. Ved vurderingen ble vektlagt at det forelå gyldig vedtak om tilbakekall av As våpenkort og at han var informert om fristen for å innlevere sine våpen. Vedrørende maktbruken la Spesialenheten vekt på at A hadde hindret politiet i sitt arbeid og motsatt seg deres tjenesteutførelse. I slike tilfeller vil politiet ha anledning til å bruke makt innenfor lovens rammer.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 271, om kroppskrenkelse. Straffeloven § 171, om tjenestefeil.