Sak 112/24-123, 15.08.2024
Anmeldelsen
Organisasjon A anmeldte et politidistrikt for overtredelse av straffeloven §§ 171 eller 172.
Som grunnlag for anmeldelsen ble det vist til en tingrettsdom, hvor en person ble dømt til lang forvaringsstraff. Domfellelsen omfattet en rekke tilfeller av blant annet overtredelse, medvirkning til overtredelse eller forsøk på overtredelse av straffeloven § 299 om voldtekt av barn under 14 år. Flere av tilfellene ble regnet som grov voldtekt, jf. straffeloven § 301.
Politidistriktet ble anmeldt for ikke å ha pågrepet personen eller etterforsket saken tilstrekkelig, etter at de fikk saken oversendt fra et annet politidistrikt. Vedkommende ble først pågrepet flere måneder senere. I mellomtiden ble titalls barn utsatt for seksuelle overgrep. Det ble anført at politidistriktet ikke sørget for riktig prioritering, jf. riksadvokatens rundskriv for mål og prioriteringer for straffesaksbehandlingen, og at politidistriktet har forsømt den generelle avvergingsplikten i straffeloven § 196, i tillegg til å ha og brutt barns grunnleggende rett til beskyttelse mot vold og overgrep, jf. FNs Barnekonvensjon artikkel 19
Spesialenhetens vurdering
Seksjonen i politidistriktet som hadde ansvar for saken, hadde for knappe ressurser i forhold til antall saker og sakens alvorlighet og karakter. Dette gjorde det nødvendig å foreta prioriteringer innenfor en gruppe saker som allerede skulle prioriteres høyt. Spesialenheten mener det ikke er grunnlag for å karakterisere prioriteringene som uforsvarlige eller kritikkverdige. Derimot må det legges til grunn at sakene som ble gitt forrang var mer alvorlige og/eller var underlagt lovbestemte tidsfrister, og at manglende oppfølging av disse også, og mulig i større grad, ville kommet i konflikt med politiets plikt til å forebygge alvorlige krenkelser av barns liv, helse og sikkerhet.
Nettovergrep er en stadig økende kriminalitetstype, noe som har medført store utfordringer for politiet, påtalemyndigheten og rettsapparatet. Basert på blant annet rapporter fra Kripos og forsking utført på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet, må det legges til grunn som en beklagelig realitet at den aktuelle saken i politidistriktet er én av mange saker som politiet grunnet kapasitetsproblemer ikke fikk etterforsket tilstrekkelig eller tidsnok, til tross for kjennskap til risikoen for nye overgrep.
Samlet sett mener Spesialenheten det ikke er grunnlag for kritikk mot enkeltpersoner eller politidistriktet for måten den aktuelle saken ble håndtert på, og da heller ikke grunnlag for straffansvar.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 171