Sak 424/21-123,
Anmeldelsen:
Oslo politidistrikt anmeldte en ukjent tjenesteperson for mulig brudd på taushetsplikt etter at A ved inngivelse av en anmeldelse til politiet fremviste et bilde av antatt gjerningsperson som stammet fra politiets fotoregister.
Spesialenhetens vurdering:
Saken ble vurdert som mulig brudd på taushetsplikt og mulig tjenestefeil.
Spesialenhetens etterforsking viste at polititjenesteperson B hadde søkt på C i politiets registre og oversendt et skjermbilde tatt fra politiets fotoregister av C til D via Messenger. B navnga også personen på bildet i korrespondansen med D. D videresendte bildet til E som videresendte det til A, som inngav anmeldelsen.
Spesialenheten fant det bevist at B objektivt sett hadde brutt lovbestemt taushetsplikt, og at han hadde handlet forsettlig ved å sende bildet av C til D. Det aktuelle bildet var etter Spesialenhetens syn underlagt taushetsplikt ettersom det var hentet fra politiets fotoregister og var egnet til å identifisere at C hadde en tilknytning til politiet.
Spesialenheten fant det ikke bevist utover enhver rimelig tvil at B hadde begått en straffbar tjenestefeil ved søket på C i politiets registre. Ved vurderingen ble det lagt vekt på at registersøket ikke var åpenbart uten tilknytning til tjenesten og ikke utgjorde et kvalifisert avvik fra korrekt handlemåte idet B gjorde søket for å bidra til identifisering av en gjerningsperson som kunne mistenkes for et straffbart forhold. Denne delen av saken er henlagt etter bevisets stilling.
Spesialenhetens avgjørelse:
Det er ilagt forelegg for overtredelse av straffeloven § 209, mens straffeforfølgingen etter straffeloven § 171 er henlagt etter bevisets stilling. Forelegget er vedtatt.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt. Straffeloven § 171 om tjenestefeil.