Sak 404/21-123, 13.09.2021
Anmeldelsen:
A anmeldte tjenestepersoner for tjenestefeil i form av ulovlig anholdelse og unødig maktbruk i forbindelse med anholdelsen.
Åsted: Privat eiendom, helg, om kvelden
Oppdrag: Orden
Ruspåvirkning: Ukjent
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet førte A bort fra adressen hun oppholdt seg på. A hevdet at politiet påsatte henne håndjern.
Skader: Ingen fysiske skader
Spesialenhetens vurdering:
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart.
Ved vurderingen la Spesialenheten vekt på at en av politiets hovedoppgaver, jf. politiloven § 2, er å beskytte personer. I denne saken hadde As datter kontaktet politiet fordi hun var redd da A forsøkte å ta seg inn i boligen som hun ikke lenger bodde i sent om kvelden. Det forhold at politiet ut fra den konkrete situasjonen fant det nødvendig å fremstille A for lege utgjorde etter Spesialenhetens syn ingen tjenestefeil.
Politiet har i medhold av politiloven § 6, jf. politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2, adgang til å bruke fysisk makt i tjenesten i den grad det er nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig. Politiet kan også anvende håndjern eller annet bendsel på person som under pågripelse eller transport truer med eller gjør seg skyldig i vold, eller der forholdene gir grunn til frykt for at vedkommende vil utøve vold eller flykte, jf. politiinstruksen § 3-2 tredje ledd. Ut fra sakens dokumenter la Spesialenheten til grunn at maktanvendelsen mot A var beskjeden. Det var i alle tilfelle ikke holdepunkter for at maktanvendelsen mot A var av en slik karakter at den kunne medføre straffansvar.
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt uten etterforsking.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil. Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.