Sak 249/24-123, 29.05.2024
Anmeldelsen
A anmeldte tjenestepersonene B og C for at de under et tjenesteoppdrag ba A opplyse personalia til tross for at vilkårene ikke var oppfylt. A mente at det måtte foreligge mistanke om en straffbar handling før politiet kunne avkreve personalia. Videre mente A at hen ble utsatt for unødvendig bruk av makt ved at tjenestepersonene la vedkommende i bakken og påsatte håndjern. A mente også at tjenesteperson C hadde borttatt As bankkort.
Spesialenhetens vurdering
Ut i fra opplysningene i saken var det etter Spesialenhetens mening ikke sannsynlig at B og C hadde gjort seg skyldig i straffbare handlinger i forbindelse med de forhold som var beskrevet i anmeldelsen.
Ved vurderingen ble det lagt vekt på at man har en identifikasjonsplikt overfor politiet, jf. straffeloven § 162. Det er ikke et vilkår etter bestemmelsen at den som avkreves opplysningene må være mistenkt for en straffbar handling. Videre følger det av politiloven § 10 at politiet kan foreta visitasjon for å bringe en persons identitet på det rene, hvis personene nekter å oppgi personalia.
Hva gjaldt politiets maktutøvelse viste Spesialenheten til at politiet kan bruke makt når det anses nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig i medhold av politiloven § 6 og politiinstruksen § 3-1 og 3-2. Det følger av politiinstruksen § 3-2 tredje ledd at politiet kan bruke håndjern på person der forholdene gir grunn til frykt for at vedkommende vil utøve vold eller flykte. Mottatt dokumentasjon viste at A var lite samarbeidsvillig og tjenesteperson B mente at A hadde slått hen i hodet. I den forbindelse ble A lagt i bakken og påsatt håndjern. Spesialenheten mente at den beskrevne maktbruken fremstod som nødvendig og forholdsmessig i situasjonen. Det var heller ingen holdepunkter i saken for at C hadde borttatt As bankkort.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt uten etterforsking
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse