Sak 361/23-123, 09.06.2023
Anmeldelsen
A anmeldte ansatte i politiet for ulovlig maktbruk i forbindelse med at politiet bistod helsevesenet i et helseoppdrag hvor A hadde inntatt flere tabletter. A mente at det ikke var nødvendig med bruk av håndjern i den gitte situasjonen. Videre mente A at håndjernene var påsatt for stramt, hvilket påførte smerter.
Åsted
Privat eiendom og offentlig sted, hverdag, på dagen
Oppdrag
Bistand helsevesen
Ruspåvirkning
Ja
Maktbruk
Innledende undersøkelser viste at politiet påsatte A håndjern. Det ble også anvendt makt for å få A inn i ambulansen.
Skader
A har opplyst å ha blitt påført blåmerker og kuler på hendene
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten iverksatte ikke etterforsking. Det var ikke sannsynlig at politiet hadde opptrådt straffbart.
Spesialenhetens undersøkelser viste at politiet bistod helsevesenet i forbindelse med et helseoppdrag hvor A hadde inntatt tabletter. A var sint og ønsket ikke helsehjelp, og politiet måtte bruke makt for å få A inn i den ventende ambulansen. A slo og sparket patruljen, og ble derfor påsatt håndjern. Håndjernene ble fjernet på sykehuset, men ble påsatt på nytt idet A utagerte. A mente at håndjernene var påsatt for stramt, men dette ble undersøkt av politiet.
Spesialenheten vurderte at As utagerende opptreden gjorde det nødvendig for politiet å anvende makt for å få kontroll på hen og situasjonen, og for å hindre hen i å påføre skade på tjenestepersonene. Det var ingen opplysninger som tilsa at det hadde blitt brukt mer makt enn hva som var nødvendig, eller at det ble brukt grep eller teknikker som var uforsvarlige. Tjenestepersonene kontrollerte også om håndjernene var påført for stramt.
Spesialenhetens avgjørelse
Saken er henlagt uten etterforsking
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse