Sak 283/20-123, 20.11.2020
Anmeldelsen:
A anmeldte tjenesteperson B for å ha anholdt og ransaket ham, samt brukt makt mot ham og kommet med uttalelser som han oppfattet som en trussel.
Åsted: Privat eiendom, om natten
Oppdrag: Pågripelse
Ruspåvirkning: Nei
Maktbruk: Etterforskingsresultatet viste at politiet la A i bakken og brukte håndjern
Skader: sår
Spesialenhetens vurdering:
Politiet fikk melding om at noen menn hadde fulgt etter og tatt bilder av to 14-år gamle jenter. Politiet tok kontakt med A, som var utpekt av jentene. Jourhavende jurist hadde besluttet ransaking hos A. A ønsket ikke å gi fra seg mobiltelefonen, og satte seg til motverge. Han ble lagt i bakken av B, og ble påsatt håndjern. A ble dimittert etter ransakingen. Det er i anmeldelsen opplyst at A er lettere psykisk utviklingshemmet. Tjenestepersonene har til Spesialenheten opplyst at de ikke var klar over dette.
Spesialenheten fant ikke bevismessige holdepunkter for at B opptrådte på et vis som kunne lede til straffansvar. Bruken av makt fremsto nødvendig og forholdsmessig sett ut fra situasjonen. Det at A mente seg provosert av påståtte uttalelser fra B er uten betydning for den strafferettslige vurderingen av maktanvendelsen. Denne delen av saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Det er under tjenesteutførelsen ikke tillatt å bruke sårende eller andre upassende uttrykk. Likeså er alle slags skjellsord forbudt. Spesialenheten fant det heller ikke bevist utover rimelig tvil at B fremsatte upassende og truende utsagn mot A. Fordi det her var ord mot ord, med tjenestepersonene på den ene siden og mennene på andre siden, ble denne delen av saken henlagt etter bevisets stilling. Spesialenheten fant også at politiet hadde hjemmel til å både anholde A samt ransake hos ham, og denne delen av saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist
Spesialenhetens avgjørelse:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken er henlagt etter bevisets stilling.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 171 om tjenestefeil. Straffeloven § 271 om kroppskrenkelse.