Sak nr. 060719, vedtaksdato 17.10.2007, Politiets utlendingsenhet
En mann ble funnet død på et toalett ved internatet. Døden skyldtes kvelning ved henging. Det var ikke bevismessig grunnlag for at ansatte ved internatet hadde opptrådt straffbart ved tilsynet av mannen.
Spesialenheten ble varslet den 16. oktober 2006 om at A, innsatt ved Trandum Internat, var funnet død på et toalett. Man antok at døden skyltes kvelning ved henging, idet han ble funnet hengende fra et rør i taket festet med et belte.
Spesialenhetens etterforsking:
Spesialenheten iverksatte etterforsking ved Trandum Internat dagen etter hendelsen. Etterforskingen i saken har bestått i vitneavhør av B, C og D, alle ansatt i vekterselskapet XXX. Videre er det gjennomført vitneavhør av E og F som begge er ansatt i Politiets utlendingsenhet. Det er gjennomført en åstedsundersøkelse med bistand fra Kripos. Åstedsundersøkelsen ble gjennomført samme dag som A døde, og rapporten er datert 18. januar 2007. Det er videre gjennomført sakkyndig likundersøkelse av Rettsmedisinsk Institutt. Endelig rettsmedisinsk rapport er datert 2. januar 2007. Det er videre innhentet og gjennomgått journaler, logger og gjeldende instrukser for Politiets utlendingsenhet.
Sakens bakgrunn
Det legges til grunn at A kom til Trandum internat den 12. oktober 2006 med bakgrunn i at han var varetektsfengslet. Bakgrunnen for fengslingen var overtredelse av utlendingsloven. Han ble innsatt i internatets avdeling A, hvor enslige menn blir plassert. I følge vaktjournalen ble han imidlertid flyttet over på avdeling C litt før midnatt samme dag. Avdeling C er for personer som av en eller annen grunn må følges opp, for eksempel av sikkerhetsmessige grunner. Bakgrunnen for at A ble flyttet var at han ble funnet på toalettet hvor han hadde kuttet seg på innsiden av håndleddene med barberblad.
På avdeling C ble A fulgt opp ca. hvert kvarter. Det ble ført egen logg over hva han foretok seg til enhver tid. Han hadde gitt uttrykk for at han ikke ønsket å bli sendt tilbake til Somalia, og nektet også å spise.
Det fremgår av loggen som er ført på A at han gikk på toalettet ca. kl. 1800. Av vitneforklaringer fremgår det at B og C stod utenfor toalettet. De spurte om det gikk bra med han med jevne mellomrom, og fikk bekreftende svar. Etter en stund ble A forespurt igjen om alt var bra og det kom da intet svar fra toalettet der han var. På denne bakgrunn ble døren til toalettet sparket opp, og man fant A hengende inne på toalettet i sitt eget belte. Det ble tilkalt mer hjelp, og A ble tatt ned ved at beltet ble skåret over. Ambulanse ble tilkalt. Ansatte ved Trandum satte først i gang med gjenopplivingsforsøk ved hjelp av blant annet en hjertestarter. Arbeidet fortsatte også etter at ambulansepersonalet kom til stedet. A ble erklært død ca. kl. 1855.
Den sakkyndige likundersøkelsen konkluderer med at døden antas å skyldes henging.
Spesialenhetens vurdering:
A hadde i løpet av de få dagene han var plassert på Trandum Internat gitt uttrykk for at han kunne være suicidal idet han hadde kuttet seg i håndleddene med barberblad samt at han nektet å spise. Legen som hadde undersøkt han skal imidlertid ha vurdert dette som tiltak for å få oppmerksomhet, og ikke reelle selvmordsforsøk. Han ble likevel satt under tilsyn på avdeling C, Trandums sikkerhetsavdeling. I følge logg er han fulgt opp ca. hvert kvarter. Til tross for dette greide han å henge seg i et belte på et toalettavlukke. Av obduksjonsrapporten fremgår det at dødsårsaken antas å skyldes henging. Han ble funnet alene inne på toalettavlukket. Toalettet var låst fra innsiden. Det må derfor legges til grunn at det var A selv som hang opp beltet i et rør inne i toalettavlukket, og deretter hengte seg i dette.
De ansatte ved Trandum Internat hadde ansvaret for A og hans sikkerhet. Dette ble ivaretatt ved de hyppige inspeksjonene som ble foretatt. Det kan stilles spørsmål til om det var i trå med sikkerhetsforanstaltningene rundt A å la han beholde sitt belte. De som er avhørt vedrørende dette, har sagt at det ikke var noe tema å ta fra han beltet. Det fremgår ikke av de interne instruksene ved internatet at de innsatte rutinemessig skal fratas belter og lignende gjenstander. Etter hendelsen kan det sies at beltet burde vært tatt fra A. Spesialenheten kan likevel ikke se at det er grunnlag for å kritisere ansatte ved Trandum Internat for at beltet ikke var fratatt ham. En kan ikke se at det er begått noe straffbart fra noen av de ansatte ved Trandum i saken.
Vedtak
Saken henlegges som intet straffbart forhold anses bevist.
Spesialenheten for politisaker, Hamar, 17. oktober 2007