• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Spesialenheten for Politisaker - logo

Riksdekkende etterforskings- og påtalemyndighet

  • Hjem
  • Om oss
  • Informasjon om anmeldelse og klage på politiet
  • Våre avgjørelser
  • Våre årsrapporter
  • Fagartikler fra årsrapportene
  • Våre artikler
  • Offentlig postjournal
  • Tildelingsbrev, årsrapporteringer, riksrevisjonsberetninger og hovedinstrukser
  • Lenker
  • English
  • Hjem
  • Om oss
  • Informasjon om anmeldelse og klage på politiet
  • Våre avgjørelser
  • Våre årsrapporter
  • Fagartikler fra årsrapportene
  • Våre artikler
  • Offentlig postjournal
  • Tildelingsbrev, årsrapporteringer, riksrevisjonsberetninger og hovedinstrukser
  • Lenker
  • English
Du er her: Hjem / Alle artikler / Etterforsking av skudd med tjenestevåpen ved Kristiansund politistasjon 27. april 2015

Etterforsking av skudd med tjenestevåpen ved Kristiansund politistasjon 27. april 2015

28. februar 2016 Møre og Romsdal politidistrikt / Saker der politiet har brukt skytevåpen Møre og Romsdal politidistrikt

Sak nr. 13152002, vedtaksdato 06.08.2015, Nordmøre og Romsdal politidistrikt

Politibetjent A oppholdt seg i et vaskerom i garderobelokalene på politistasjonen. Han gjorde et avtrekk og et skudd gikk av. Prosjektilet gikk gjennom veggen mellom vaskerommet og toalettet, videre gjennom toalettet og stanset i et kobberrør i veggen.

Innledning

Spesialenheten for politisaker fikk ved påtegning av 28. april 2015 oversendt saksdokumenter fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt vedrørende skudd avfyrt ved Kristiansund politistasjon 27. april 2015. Egenrapport av 27. april 2015 fra politibetjent S samt åstedsrapport av 28. april 2015 med illustrasjonsmappe fulgte saken.

Mandag 27. april 2015 arbeidet politibetjent A kveldssett. Han og andre tjenestemenn hadde fått utlevert nye hylstre til sine tjenestepistoler. A og kollegaer hadde vært i garasjen og testet ut hvordan det var å trekke tjenestepistolen med det nye hylsteret. A oppholdt seg deretter i et vaskerom i garderobelokalene på politistasjonen, der han på nytt trakk våpenet noen ganger. Han gjorde også et avtrekk, og et skudd gikk av. Prosjektilet gikk gjennom veggen mellom vaskerommet og toalettet, videre gjennom toalettet og stanset i et kobberrør i veggen. Åstedsundersøkelsen viste at dersom prosjektilet ikke hadde stanset mot kobberrøret, ville det sannsynligvis ha kommet ut i gangen og inn i neste vegg til et kontor hvor det satt en person rett bak stedet prosjektilet etter beregninger ville ha gått.

Spesialenhetens etterforsking

Politibetjent A er avhørt med status som mistenkt. Det var ikke andre enn A til stede da skuddet gikk av.

Spesialenheten har fra politidistriktet mottatt åstedsrapport, illustrasjonsmappe og egenrapport. Videre har Spesialenheten innhentet produsentens håndbok om det aktuelle tjenestevåpenet P30L V1 PN, kaliber 9mm, samt Politihøgskolens informasjon om grunnleggende sikkerhetsregler for våpentjeneste. Spesialenheten har også mottatt politidistriktets skrevne sikkerhetsrutiner for fast bevæpning med tjenestevåpen datert 30. april 2015.

Spesialenhetens vurdering

A har til Spesialenheten forklart at han har vært godkjent som IP 4 og til å bære og bruke våpen siden han gikk ut av Politihøgskolen i 2010. Han har godkjenning for både enhånds- og tohånds våpen.

A arbeidet kveldssett den aktuelle kvelden. De hadde fått utlevert nye hylstre til tjenestepistolen. De nye hylstrene festes i beltet i stedet for på låret, og A og flere kollegaer gikk ut i garasjen for å teste ut hvordan det var å trekke pistolen med de nye hylstrene. Etter at A var ferdig i garasjen ladet han våpenet og skulle fortsette tjenesten. Han skulle laste utstyr i bilen, men satte seg først ved datamaskinen for å gjøre noen arbeidsoppgaver. Deretter gikk han inn i garderoben/vaskerommet. På veg dit kjente han at pistolen satt litt løst i det nye hylsteret, og inne på vaskerommet trakk han våpenet noen ganger for å kjenne på trekket. Den 4. gangen han trakk våpenet ville han ta et avtrekk. Han koblet ikke at våpenet var ladd. Skuddet gikk igjennom et speil på vaskerommet. Han visste at det var et toalett på andre siden av veggen. Prosjektilet hadde gått igjennom veggen og inn i motsatt vegg inne på toalettet. Det var ingen personer på toalettet. A informerte deretter vaktleder S om hendelsen.

A har forklart at han fortsatt i dag ikke kan skjønne hvordan han kunne løsne skuddet. Han er klar over farepotensialet og at han hadde brutt sikkerhetsreglene, som han kjenner godt. Han tror hendelsen kan ha sammenheng med at han like før hadde øvd med våpenet i garasjen og da tørrtrent på avtrekk. På vaskerommet hadde han ikke koblet at våpenet var ladd.

A erkjenner straffskyld og er villig til å vedta et forelegg.

Spesialenhetens vurdering

Spesialenheten for politisaker skal etterforske og påtaleavgjøre saker der det er spørsmål om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbare handlinger i tjenesten, jf. påtaleinstruksen § 34-1.

Saken gjelder uforsiktig omgang med skytevåpen, jf. straffeloven § 352 første ledd annet straffalternativ. Handlingen må være egnet til å volde fare for andres liv eller helbred. Skyldkravet er uaktsomhet.

Fra «Sikkerhetsrutiner-tjenestevåpen-fast bevæpning», datert 30. april 2015 hitsettes: «Tjenestevåpen skal behandles etter gjeldende sikkerhetsregler.

Følgende presiseres:

Ved egentrening med våpen, trekk fra hylster og avtrekk, skal dette gjøres med tomt våpen og ammunisjon lagt til side.

Øvelse/egentrening skal foregå på et definert område (eksempelvis i garasje med opphengt mål).

Trekkøvelser kan kun foregå i påsyn av kollega, etter at korrekt tømmeprosedyre er utført.

A har i avhør hos Spesialenheten tilstått det faktiske forhold ved at han rettet pistolen mot speilet på vaskerommet og trakk av uten å ha forsikret seg om at våpenet ikke var ladd. Spesialenheten mener dette klart kan bebreides ham som uaktsomt. Spesialenheten bemerker at skuddet hadde et alvorlig skadepotensial fordi prosjektilet gikk gjennom veggen og inn i et toalettrom der det ofte befinner seg personer. Kulebanen gikk over en vask i dette toalettrommet, og prosjektilet kunne dessuten, dersom den ikke hadde truffet et kobberrør i motsatt vegg, ha gått inn i en passasjegang og videre inn i et kontor der en person oppholdt seg.

Spesialenheten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at politibetjent A har opptrådt uaktsomt og at hans handling var egnet til å volde fare for andres liv eller helbred. Både de objektive og subjektive vilkår for straff er oppfylt.

Vedtak

A ilegges forelegg. Forelegget utferdiges på eget dokument.

A underrettes om vedtaket.

Kopi av vedtaket oversendes Politidirektoratet og politimesteren i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til orientering.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, 6. august 2015

En uavhengig og riksdekkende etterforskings- og påtalemyndighet, som behandler anmeldelser mot ansatte i politiet og påtalemyndigheten.

Footer

Spesialenheten for politisaker

62 55 61 00 (sentralbord)
 post@spesialenheten.no
09.00–11.15 og 12.00–14.00

Postboks 93, 2301 Hamar
Grønnegata 82, 2317 Hamar

Tilgjengelighetserklæring Bokmål

Tilgjengelegheitserklæring Nynorsk

Etterforskingsavdelingen

Etterforsking av saker i Spesialenheten skjer i etterforskingsavdelingen.

Følg oss

  • Twitter

Site Footer

Vi mottar elektronisk faktura på standardformatet «Elektronisk Handelsformat» (EHF). Elektronisk adresse er vårt organisasjonsnummer: 987 248 890. Informasjon til leverandører angående elektronisk faktura: https://dfo.no/kundesider/faktura/sende-en-faktura-til-en-statlig-virksomhet#a9ab86d1b6e098bd24669a09cdaa5d266.

Spesialenheten for politisaker © 2023 · Løsningen er designet og utviklet av Kilde