Sak nr. 12485584, vedtaksdato 10.07.2015, Østfinnmark politidistrikt
I forbindelse med at politibetjent A skulle «tørrskyte» gikk det av et skudd fra hans våpen. Skuddet gikk gjennom lensmannskontorets garasjeport og traff en campingvogn på utsiden. Prosjektilet gikk ikke inn i campingvognen.
Innledning
Spesialenheten for politisaker fikk ved påtegning av 24. oktober 2014 oversendt saksdokumenter fra Østfinnmark politidistrikt vedrørende skudd avfyrt ved Tana lensmannskontor 22. september 2014. Vedlagt oversendelsen fulgte notat fra politioverbetjent S datert 26. september 2014 og to politirapporter.
Mandag 22. september 2014 ca. kl. 16:00 avsluttet politibetjent E og politibetjent A dagens tjeneste i utrykningspolitiet, og pakket ut tjenestevåpnene fra tjenestebilen for å låse disse inn i våpenlageret ved Tana lensmannskontor. I forbindelse med at politibetjent A skulle «tørrskyte» gikk det av et skudd fra hans våpen. Skuddet gikk gjennom lensmannskontorets garasjeport og traff en campingvogn på utsiden. Prosjektilet gikk ikke inn i campingvognen.
Spesialenhetens etterforsking
Politibetjent A er avhørt som mistenkt.
Politibetjent E er avhørt som vitne.
Spesialenheten har innhentet Østfinnmark politidistrikts instruks av 11. oktober 2011 (revidert 10. januar 2014) om bevæpnet utrykning, oppbevaring, fremskutt lagring og tilsyn med tjenestevåpen og ammunisjon, samt Vestfinnmark politidistrikts prosedyrebeskrivelse om fremskutt lagring datert 12. september 2011 (revidert 28. oktober 2013).
Spesialenheten har vært i telefonisk kontakt med politioverbetjent S som er leder ved Tana lensmannskontor. S opplyste at han hadde informert eieren av campingvognen. Eieren er ikke blitt informert om årsaken til skaden.
Nærmere om saken
Politibetjent A har forklart at han på tidspunktet tjenestegjorde i Utrykningspolitiet. En periode kjørte han patrulje alene fordi hans kollega politibetjent E var på kurs. Han mener dette var en periode etter terrortrusselen mot Norge. A har forklart at han, siden han var alene i bilen, hadde fått det for seg at det var lurt å sette magasinet i våpenet når han lastet det inn i tjenestebilen slik at han kunne reagere raskere dersom noe skjedde. Våpenet var dermed halvladet. Dette var ikke noe han hadde gjort lenge. Han og E hadde kjørt patrulje sammen siden 2013, og hadde aldri hatt magasinene i våpnene når de la våpnene i våpenkassen i tjenestebilen.
Den aktuelle dagen satte han magasinet i våpenet før han la våpenet i våpenkassen i bilen. Ved tjenesteslutt låste de våpnene ut av våpenkassen for å låse de inn i våpenskapet ved lensmannskontoret. Før de låser inn våpnene pleier de å ta noen «tørre» avtrekk mot blink for å trene. Politibetjent A har forklart at han var inne i den «gamle rutinen», og tok ikke pressjekk. Han tok ladegrep, siktet mot blinken og skjøt. Prosjektilet gikk gjennom garasjeporten. Han fikk «noia», tømte våpenet og la det fra seg. Han forsøkte deretter å finne ut hvor kulen hadde tatt veien og om noe eller noen var skadet. Han varslet politioverbetjent S, leder ved lensmannskontoret, og politioverbetjent D, regionleder i UP, om hendelsen.
Prosjektilet hadde truffet en campingvogn. Det lå igjen noe blå isolasjon i treffpunktet på campingvogna som formentlig stammet fra garasjeporten. Prosjektilet hadde ikke gått gjennom, kun laget en bulk. De fant ikke igjen prosjektilet.
Våpenet var en HK P-30 L med 9 mm ammunisjon.
Politibetjent A mener årsaken til hendelsen var at han hadde endret rutiner med hensyn til innlasting av våpen, og at han skulle ha tatt pressjekk og forsikret seg om at våpenet var tomt før han trakk av. Han erkjenner straffskyld og er villig til å vedta et forelegg.
Politibetjent E har i hovedsak forklart det samme som politibetjent A. Han har opplyst at han var ukjent med politibetjent As «nye rutine» med å ha magasinet i våpenet. I følge instruksen skal våpen være nedlåst i kassen i bilen, mens magasinet skal oppbevares i beltet.
Politioverbetjent S har i notat av 26. september 2014 til politiinspektør R opplyst at han i samtale med UP-leder D har fått opplyst at UP skal følge instruks for fremskutt lagring i det distriktet de tjenestegjør.
Tana lensmannskontor ligger i Tana sentrum ved krysset Ringveien – Røbergveien. På motsatt side av lensmannkontoret er det boligbebyggelse. Campingvognen som ble skadet sto parkert foran en privatbolig. Det er ca. 45 meter fra garasjeporten ved lensmannskontoret til privatboligens vegg.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten for politisaker skal etterforske og påtaleavgjøre saker der det er spørsmål om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbare handlinger i tjenesten, jf. påtaleinstruksen § 34-1.
Saken gjelder uforsiktig omgang med skytevåpen, jf. straffeloven § 352 første ledd annet straffalternativ. Handlingen må være egnet til å volde fare for andres liv eller helbred. Skyldkravet er uaktsomhet.
Om krav til håndtering og oppbevaring av våpen og ammunisjon ved fremskutt lagring fremgår av Østfinnmark politidistrikts instruks av 11. oktober 2011 «Bevæpnet utrykning, oppbevaring, fremskutt lagring og tilsyn med tjenestevåpen og ammunisjon, bruk av gass og slagvåpen mv.» pkt. 2.2.1 at våpen skal oppvares nedlåst. Inntil to magasiner til enhåndsvåpen kan bæres i beltet eller annen forsvarlig måte. Tjenestepersonen skal forsikre seg om at våpen ikke er ladd ved uttak, tilbakelevering eller overlevering av våpenet.
Det er ikke bestridt at politibetjent A hadde satt inn magasinet i tjenestevåpenet i stedet for å lagre magasinet i beltet, slik instruksen foreskriver. Han har videre forklart at han ikke forsikret seg om at våpenet ikke var ladd før han trakk av mot blinken som hang på garasjeporten.
Spesialenheten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at politibetjent A har opptrådt uaktsomt og at hans handling var egnet til å volde fare for andres liv eller helbred. Både de objektive og subjektive vilkår for straff er oppfylt.
Vedtak
A ilegges forelegg. Forelegget utferdiges på eget dokument.
A underrettes om vedtaket.
Kopi av vedtaket oversendes politimesteren i Østfinnmark politidistrikt og sjefen for Utrykningspolitiet til orientering.
Sjefen for Spesialenheten for politisaker, 10. juli 2015