Sak nr. 13369478, vedtaksdato 05.01.2016, Trøndelag politidistrikt
Tjenestemann A avfyrte et skudd med sitt tjenestevåpen i gulvet på førersiden i politiets cellebil i forbindelse med tømming av våpenet før nedlåsing. En kollega var til stede i bilen da hendelsen skjedde. Ingen ble skadet.
Innledning
Sør-Trøndelag politidistrikt har ved påtegning av 19. august 2015 til Spesialenheten for politisaker oversendt sak om utilsiktet avfyring av tjenestevåpen 29. januar 2015.
Vedlagt oversendelse fulgte en HMS-avviksmelding innregistrert av politioverbetjent A 2. februar 2015 og e-postkorrespondanse fra A datert samme dag. Det fremgår av avviksmeldingen at A avfyrte et skudd med sitt tjenestevåpen i gulvet på førersiden i politiets cellebil i forbindelse med tømming av våpenet før nedlåsing. En kollega var til stede i bilen da hendelsen skjedde.
Spesialenhetens etterforsking
Politioverbetjent A er avhørt med status som mistenkt.
Spesialenheten har innhentet politiets aktuelle instrukser/veiledningsskriv; Sør-Trøndelag politidistrikts spesialinstruks PS-100-04, Sør-Trøndelag politidistrikts operasjonsordre nr. 8 om generell bevæpning om bevæpningstiltak som gjelder i tiden fra 25. november 2014, samt Politihøgskolens informasjon om grunnleggende sikkerhetsregler for våpentjeneste.
Nærmere om saken
Politioverbetjent A har til Spesialenheten forklart at han arbeider som innsatsleder og har bred politioperativ bakgrunn. Han er godkjent for både MP5 og pistol.
Politioverbetjent A har forklart at hendelsen skjedde på kveldsettet. Han og kollega D fikk i oppdrag å overta et vakthold av en psykiatrisk pasient på Østmarka psykiatriske sykehus. De bestemte seg for å gå ubevæpnet, og stanset på en tom parkeringsplass på Lade for å låse ned våpnene. Siden oppdraget kunne ta tid, besluttet de å tømme våpnene før nedlåsing. A satt i førersetet og D i passasjersetet. Han var sikker på at han hadde tatt ut magasinet, kikket i kammeret på våpenet og oppfattet at det var tomt. Han senket våpenet med mot gulvet for å ta avtrekk som sikkerhet for at våpenet var tomt. Han holdt våpenet mellom bena, strakk hendene ned mot gulvet og tok avtrekk. Da gikk skuddet av.
A har videre forklart at han regner seg som nøye, men at han i dette tilfellet var litt for rask. Han hadde ikke tatt ut magasinet på pistolen, han tømte våpenet inne i bilen med litt dårlig lys, han trodde han så et tomt kammer men det var gjenskinnet av patronen. A har påpekt at skuddet ble avfyrt i ufarlig retning. Motoren og bensintanken på bilen var lenger bak og skuddet gikk i bakken under bilen. Det var ingen andre på parkeringsplassen og D satt i passasjersetet.
Om rutiner for tømming av våpen har A forklart at det inne på politihuset er en såkalt nedspenningsbakke. For tømming i felt må hver enkelt tjenesteperson vurdere stedet selv.
Det fremgår av HMS-avviksmeldingen at hendelsen ble fulgt opp med samtale med divisjonsleder, og at utfyllende rapport om hendelsen var levert divisjonsleder og seksjonsleder.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten for politisaker skal etterforske og påtaleavgjøre saker der det er spørsmål om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbare handlinger i tjenesten, jf. påtaleinstruksen § 34-1.
Saken er vurdert i forhold til straffeloven (1902) § 352 første ledd annet straffalternativ om uforsiktig omgang med skytevåpen. Det er gjerningstidspunktets lov som skal benyttes såfremt ikke ny lovgivning er til siktedes gunst. Denne bestemmelsen er i all hovedsak videreført i § 188 i den nye straffeloven av 2005 som trådte i kraft 1. oktober 2015.
For å bli straffet etter straffeloven § 352 første ledd kreves at vedkommende gjør seg skyldig i uforsiktig adferd som er egnet til å volde fare for andres liv eller helbred. Skyldkravet er uaktsomhet. Adferden kan anses «uforsiktig» når den etter de konkrete omstendigheter kan bebreides vedkommende som uaktsom. Selv om det ikke kreves konkret fare, må det ved bruk av skytevåpen kreves at de som eventuelt kunne rammes, er så vidt nær at skuddet faktisk har skadeevne om de blir truffet.
Det fremgår av spesialinstruks for Sør-Trøndelag politidistrikt pkt. 2.2 at den enkelte ansatt er ansvarlig for at grunnleggende sikkerhetsbestemmelser for omgang med skytevåpen blir fulgt. I følge pkt. 3.7 om ladning og tømming av skytevåpen skal den enkelte tjenesteperson så snart som mulig tømme våpenet på en sikker måte når et væpnet oppdrag er avsluttet. Ved ladning og tømming av våpen inne på politihuset skal dette foregå i nedspenningsbakke plassert i garasjen. Om de grunnleggende sikkerhetsreglene sies det i informasjonen fra Politihøgskolen at «alle våpen regnes som ladd inntil man har forvisset seg om det motsatte», samt «aldri la våpenet peke på noe du ikke er villig til å ødelegge».
Politioverbetjent A har forklart at han mente at han hadde tømt våpenet slik at det var uladd. Han tok deretter avtrekk mot gulvet i bilen som han definerte som sikker retning. Spesialenheten finner at avfyringen av skuddet var en uforsiktig omgang med skytevåpen. Det vises til at A ikke gjennomførte tømmingen slik den i henhold til gjeldende regelverk faktisk skal skje. Han hadde ikke fjernet magasinet og førte en ny patron inn i kammeret i det sleiden gikk fremover igjen. Deretter trodde han at han så et tomt kammer, mens det i virkeligheten var bakkanten på patronen. Spesialenheten mener at det ikke er unnskyldende at det var dårlige lysforhold i bilen. Enten burde han ha sørget for tilstrekkelig belysning eller så skulle han ha brukt fingeren i kammeret for å forvisse seg om at det var tomt.
Spørsmålet blir videre om skuddet var egnet til å volde fare for andre. A har forklart at han holdt pistolen mellom benene sine og at han skjøt ned mot gulvet i bilen. Etter det opplyste satt kollegaen hans i passasjersetet i bilen og de var alene på parkeringsplassen. Det ble brukt helmantlet ammunisjon og karosseriet (som var av tynnere metall) var tildekket av matter og/eller annet polstret materiale. Det var således mindre fare for at kulen kunne rikosjere inne i bilen. Dette underbygges også av kulen rent faktisk gikk rett gjennom karosseriet og ned i bakken under bilen. Etter det opplyste var det ikke andre til stede på pareringsplassen. Spesialenheten finner etter dette ikke bevismessig grunnlag for at den uforsvarlige omgangen med pistolen var egnet til å volde fare for andre. Siden det foreligger bevistvil om vilkårene for straff er til stede blir saken å henlegge etter bevisets stilling.
Saken sendes etter dette til administrativ gjennomgang i politidistriktet, jf. påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd.
Vedtak
Saken henlegges for A etter bevisets stilling.
A underrettes om vedtaket.
Saken oversendes politimesteren i Trøndelag politidistrikt ved tidligere Sør-Trøndelag politidistrikt for administrativ vurdering i medhold av påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd.
Kopi av vedtaket oversendes Politidirektoratet til orientering.
Sjefen for Spesialenheten for politisaker, 5. januar 2016