Sak nr. 10965185, vedtaksdato 16.02.2016, Politiets utlendingsenhet
Spesialenheten opprettet 18. august 2015 anmeldelse basert på informasjon fra Nettavisen om at det 4. mars 2015 ble avfyrt et vådeskudd inne på Politiets utlendingsenhets vaktrom på Tøyen i Oslo.
Spesialenhetens undersøkelser
Spesialenheten henvendte seg til Politiets utlendingsenhet (PU) med anmodning om informasjon om hendelsen, og mottok oversendelse datert 24. august 2015. Vedlagt denne fulgte en politirapport om hendelsen, bevæpningsordre av 13. februar 2015, PUs våpeninstruks av 12. mai 2015, og informasjon om fremskutt lagring og våpensafe av 26. november 2014.
Spesialenheten har gjennomgått materialet fra Politiets utlendingsenhet og har ikke funnet grunn til å innhente ytterligere opplysninger. En anser saken for tilstrekkelig opplyst til å kunne fatte vedtak.
Nærmere om sakens faktum
Det fremkommer av det oversendte materialet at det gjennom bevæpningsordre, våpeninstruks og informasjon om fremskutt lagring og våpensafe, at selve oppbevaringen av pistolen i safen på vaktrommet ble gjort i henhold til gjeldende regelverk.
Onsdag 4. mars 2015 ble det foretatt en rutinemessig kontroll av pistolen ved vaktsettet 23.00 – 08.00. Tjenestepersonen som foretok kontrollen glapp pistolen og grep som en ren reflekshandling rundt denne. Da kom han bort i avtrekkeren med den følge at det ble avfyrt et skudd. Tjenestepersonen hadde ifølge sin egen forklaring ikke foretatt ladegrep, slik at pistolen hadde vært oppbevart i ladet tilstand i safen. Det fremgår av regelverk om fremskutt lagring og våpensafe at våpenet skal oppbevares tomt for ammunisjon.
Prosjektilet fra skuddet som gikk av traff nederst på et bordben og noen fragmenter gikk inn i en plastboks med div ledninger i den ene kontorskuffen. Det oppsto ikke personskade som følge av vådeskuddet i det tjenestepersonen var alene i rommet. Hendelsen ble rapportert videre til nærmeste leder.
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten for politisaker har som oppgave å etterforske og påtaleavgjøre saker som gjelder spørsmålet om ansatte i politiet og påtalemyndigheten har begått en straffbar handling i tjenesten. Etterforsking foretas når det som følge av anmeldelse eller andre omstendigheter er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
Ved bedømmelse av om det er rimelig grunn til å iverksette etterforsking, vil sentrale momenter være sannsynligheten for at det har funnet sted en eller flere straffbare handlinger og hvor alvorlige de eventuelle straffbare handlingene antas å være. Avgjørelsen skal baseres på en konkret saklighetsvurdering, jf. Riksadvokatens Rundskriv nr 3/1999.
Det er etter Spesialenhetens vurdering ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking mot tjenestepersonen som tok våpenet ut fra safen. Spesialenheten legger særlig vekt på at pistolen var lagret i strid med gjeldende regelverk, at tjenestepersonen glapp våpenet, og at skuddet ikke medførte fare for andre.
Spesialenheten finner etter dette ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking.
Politiets utlendingsenhet bes om å gjennomgå saken administrativt siden det er avdekket et brudd på gjeldende regelverk, jf. det ovenfor beskrevne. Det vises til påtaleinstruksen § 34-7, andre ledd.
Vedtak
Saken henlegges da det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
Sjef for Politiets utlendingsenhet underrettes om vedtaket.
Politiets utlendingsenhet bes om å gjennomgå saken administrativt, jf. påtaleinstruksen § 34-7, andre ledd.
Sjefen for Spesialenheten for politisaker, 16. februar 2016