ANMELDELSE FOR ULOVLIG KROPPSLIG UNDERSØKELSE VED INNSETTING I ARREST
A anmeldte at han måtte gjennomgå full stripping og undersøkelse av kroppens hulrom. Dette til tross for at han var edru, kom rett fra kafébesøk med sin datter, og det ikke var grunnlag for å mistenke ham for å ha våpen eller narkotika på seg. A opplevde behandlingen han ble utsatt for som svært krenkende og ydmykende.
Spesialenheten innhentet kopi av politiets straffesak, oppdragslogg og arrestjournal.
Politidistriktets arrestinstruks ble innhentet. I februar 2012 skjedde en endring i instruksen slik at omfanget og gjennomføringen av visitasjonen må skje etter en konkret vurdering hvor nødvendigheten av og forholdsmessigheten ved tiltaket må tillegges vekt.
A ble avhørt for en nærmere beskrivelse av det anmeldte forhold. Videre ble politiførstebetjent B og politibetjent C avhørt som mistenkt i saken.
Påtaleleder D ble avhørt som mistenkt og stasjonssjef E som vitne i forhold til etterforsking av spørsmålet om nevnte endring i Østfold politidistrikts arrestinstruks var tilstrekkelig bekjentgjort for de ansatte.
På bakgrunn av Riksadvokatens beslutning om ytterligere etterforskingsskritt ble det tatt oppfølgende avhør av politiadvokat F.
Spesialenheten la til grunn at A i arresten måtte kle seg naken og deretter bli visuelt kontrollert om han hadde gjemt en farlig gjenstand i skrittet eller mellom rumpeballene. De opplysninger som politiet hadde om A tilsa etter Spesialenheten vurdering at han måtte visiteres grundig før innsettelse i arresten. Dette gjaldt ikke bare i forhold til våpen, men også i forhold til andre gjenstander som var egnet til skade vedkommende selv eller andre med. Dette kunne være så små gjenstander at de ikke vil blir oppdaget bare ved en visuell inspeksjon utenpå trusen. Spesialenheten fant således ikke bevismessig holdepunkt for at tjenestemennene begikk en straffbar handling ved å gjennomføre visitasjonen av ham slik som beskrevet. Det ble vist til at det ble tatt en konkret vurdering om nødvendigheten av og forholdsmessigheten ved inngrepet. Det forelå således ikke objektive holdepunkter i saken for at politiet ikke hadde opplysninger om A som viste at en fullstendig visitasjon var unødvendig og uforholdsmessig.
Det var heller ikke bevismessig grunnlag for at bestemmelsen i arrestinstruksen for Østfold politidistrikt om at det skal skje en konkret vurdering av nødvendigheten av og forholdsmessigheten ved en full visitasjon, ikke hadde vært bekjentgjort ovenfor de ansatte i distriktet.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.