• Menu
  • Skip to left header navigation
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Spesialenheten for Politisaker - logo

Riksdekkende etterforskings- og påtalemyndighet

  • Hjem
  • Om oss
  • Informasjon om anmeldelse og klage på politiet
  • Våre avgjørelser
  • Våre årsrapporter
  • Fagartikler fra årsrapportene
  • Våre artikler
  • Offentlig postjournal
  • Tildelingsbrev, årsrapporteringer, riksrevisjonsberetninger og hovedinstrukser
  • Lenker
  • English
  • Hjem
  • Om oss
  • Informasjon om anmeldelse og klage på politiet
  • Våre avgjørelser
  • Våre årsrapporter
  • Fagartikler fra årsrapportene
  • Våre artikler
  • Offentlig postjournal
  • Tildelingsbrev, årsrapporteringer, riksrevisjonsberetninger og hovedinstrukser
  • Lenker
  • English
Du er her: Hjem / Alle artikler / Saker i domstolen – 2011

Saker i domstolen – 2011

31. desember 2011 Saker behandlet i retten

I saker hvor Spesialenheten tar ut tiltale aktoreres saken i retten av en av Spesialenhetens jurister. I 2011 har Spesialenheten aktorert 8 straffesaker.

BORGARTING LAGMANNSRETT – ANKEFORHANDLING
Misbruk av stilling for å oppnå seksuell omgang mv.
En polititjenesteperson ved Nordre Buskerud politidistrikt ble i 2009 tiltalt for tre voldtekter (§ 192), fem overtredelser av straffeloven § 193 om misbruk av stilling og tre forsøk på å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling. Tiltalen omfattet i tillegg blant annet overtredelser av straffeloven § 325 første ledd nr. 5. Polititjenestepersonen ble ved Eiker, Modum og Sigdal tingretts dom av 12. april 2010 i hovedsak domfelt i samsvar med tiltalen til en straff av fengsel i fire år. Han ble i tillegg fradømt retten til for framtiden å inneha stilling i politiet og dømt til å betale oppreisningserstatning. Polititjenestepersonen anket over dommen og ankeforhandling ble avholdt i Borgarting lagmannsrett i januar 2011. Lagretten fant ikke tiltalte skyldig i en av voldtektene han var tiltalt for. Det samme gjaldt for to av overtredelsene av straffeloven § 193. Retten (de juridiske dommerne) fant ikke at det var ført tilstrekkelig bevis for domfeltes skyld i forhold til noen av tiltalepunktene om voldtekt. Det ble derfor besluttet at dette spørsmålet skal behandles på ny for andre dommere.
Ny behandling ble gjennomført i november 2011, og retten frifant polititjenestepersonen for begge tiltalepostene om voldtekt.
Polititjenestepersonen er etter dette rettskraftig dømt til en straff av fengsel i ett år og tre måneder og tap av stillingen i politiet og tap av retten til for framtiden å inneha stilling i politiet. Han ble også dømt til å betale oppreisningserstatning til fornærmede for de tiltalepostene han ble domfelt for.

HØYESTERETT
Lovtolkning, straffutmåling, rettighetstap og inndragning i sak om grov korrupsjon
En polititjenesteperson i Helgeland politidistrikt ble i januar 2010 tiltalt for grov korrupsjon. Polititjenestepersonen hadde samtidig som han saksbehandlet en namssak fremmet en av partenes interesser innenfor samme saksforhold og mottatt økonomiske fordeler ved det. Polititjenestepersonen ble ved Brønnøy tingretts dom av 11. juni 2010 frifunnet. Rettens flertall (legdommerne) mente det var handlet kritikkverdig, men ikke på et vis som kunne anses som korrupsjon i lovens forstand. Ankeforhandlingen ble avholdt i Hålogaland lagmannsrett i februar 2011. Lagrettens kjennelse var frifinnende og lagmannsretten (de juridiske dommerne) traff beslutning om at saken skulle behandles på nytt for andre dommere. Etter ny ankeforhandling avsa Hålogaland lagmannsrett 6. juni 2011 fellende dom. Polititjenestepersonen ble dømt til fengsel i ti måneder og til tap av retten til for framtiden å inneha stilling i politiet. I medhold av straffeloven § 34 ble inndratt kr. 55 000. Domfelte anket lagmannsrettens dom.
Ved Høyesteretts avgjørelse av 17. november 2011 ble polititjenestemannen dømt til fengsel i åtte måneder og til tap av retten til for framtiden å inneha stilling i politiet og til inndragning av kr. 55 000. Høyesterett fant det ikke tvilsomt at de handlinger polititjenestemannen var tiltalt for rammes av korrupsjonsbestemmelsen og at korrupsjonen var grov. Under henvisning bl.a. til at forholdet var mindre graverende enn forholdet i Rt. 2011 s. 477, ble fengselsstraffen redusert fra ti til åtte måneder.

MOSS TINGRETT
Misbruk av stilling til å skaffe seg seksuell omgang mv.
En polititjenesteperson i Østfold ble i september 2010 tiltalt for tre overtredelser av straffeloven § 193 for å ha misbrukt et overmaktsforhold til å skaffe seg seksuell omgang med to unge jenter. Han ble også tiltalt for forsøk på overtredelser av straffeloven § 193 og for overtredelse av straffeloven § 224. Tiltalen omfattet i tillegg blant annet poster som gjelder besittelse av bilder og filmer som viser seksuelle overgrep mot barn eller seksualiserer barn. Ti poster i tiltalen gjelder straffeloven §.325 nr. 5 og polititjenestemannens kontakt på ulike nettsamfunn med unge jenter. Hovedforhandling i saken ble avholdt i Moss tingrett i mai 2011. Moss tingrett avsa 24. juni 2011 dom hvor polititjenestepersonen ble frifunnet for en post om overtredelse av straffeloven § 193 og for overtredelse av straffeloven § 224. Han ble for øvrig dømt i samsvar med tiltalen til en straff av fengsel i to år. Han ble dømt til å tåle tap av retten til å inneha stilling i politiet for framtiden og dømt til å betale oppreisningserstatning med til sammen kr. 160 000. Polititjenestepersonen og Spesialenheten har anket over dommen. Lagmannsretten har foreløpig ikke behandlet ankebegjæringene.

AUST-TELEMARK TINGRETT
Unødig maktbruk, arrestant i mageleie
En polititjenesteperson i Telemark ble 3. mars 2011 tiltalt for overtredelse av straffeloven § 228 første og annet ledd annet straffalternativ og straffeloven § 325 første ledd nr. 1. Tiltalte utøvde i sammenheng med en krevende pågripelse press mot overkroppen til personen som ble pågrepet. Den pågrepne lå på bakken i mageleie og hadde håndjern på ryggen. Han fikk i sammenheng med hendelsen pustestans og hjertestans som førte til hjerneskade. Hovedforhandling i tingretten ble avholdt i juni 2011 og tiltalte ble ved Aust-Telemark tingretts dom av 20. juni 2011 dømt til fengsel i 30 dager, som ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Ankeforhandling ble avholdt i Agder lagmannsrett i januar 2012. Tiltalte ble frifunnet.

HØYESTERETT
Straffutmåling i sak om grov korrupsjon
Høyesterett avsa 1. april 2011 dom i sak som gjaldt straffutmåling for en polititjenestemann som var dømt for grov korrupsjon og grov uforstand i tjenesten, jf. straffeloven §.276b, jf. § 276a og straffeloven § 325 nr. 1. Polititjenestemannen hadde

ved flere anledninger uberettiget hentet ut en soningsfange fra fengsel. Uthentingen hadde ikke polititjenestelig grunnlag, og skjedde utelukkende for å tjene soningsfangens private interesser. Polititjenestemannen mottok 50 000 kroner av fangen for uthentingene. Høyesterett bemerket at saken innebar alvorlige tillitsbrudd overfor offentlige myndigheter og motarbeidelse av rettsvesenet. Høyesterett fant lagmannsrettens utmåling av fengselsstraff på 1 år og 6 måneder for passende. Lagmannsretten dømte polititjenestemannen til å betale sakskostnader etter straffeprosessloven §.436 annet ledd. Da lagmannsretten frifant ham for et forhold som han ble domfelt for i tingretten, skulle lagmannsretten ha vurdert sakskostnadsspørsmålet særskilt for dette forhold. Avgjørelsen av sakskostnadene ble derfor opphevet. Anken over straffutmålingen ble forkastet. Høyesterett uttaler at det forhold at polititjenestemannen blir fratatt sin stilling, og ved det får et økonomisk tap, er en direkte konsekvens av korrupsjonen som ikke skal ha betydning for straffutmålingen. Det ble ved reaksjonsfastsettelsen heller ikke tillagt vekt at det på tidspunktet for Høyesteretts behandling hadde gått mer enn 6 år siden korrupsjonen fant sted.

(Rt 2011 s. 477).

OSLO TINGRETT
Underslag av velferdsmidler
En tidligere sivilt ansatt i Oslo politidistrikt ble i Oslo tingrett dømt etter tiltalen for underslag, jf. straffeloven § 255, av ca. kr. 39.000. Straffen ble satt til betinget fengsel i 36 dager. Domfelte hadde i oppgave å håndtere politistasjonens velferdsmidler bestående av velferdspenger fra arbeidsgiver, inntekter fra solariumdrift og inntekter fra brussalg. Gjentatte ganger over en periode på seks år lånte domfelte penger fra velferdsmidlene til privat forbruk. Underslåtte beløp ble fortløpende betalt tilbake. Dommen er rettskraftig.

SUNNMØRE TINGRETT
Uprovosert bruk av makt mot person i politiarresten
En polititjenesteperson ble i mars 2011 tiltalt for overtredelse av straffeloven § 228 første ledd, jf. § 232 og straffeloven § 325 første ledd nr. 3 for uprovosert å ha benyttet vold mot en arrestant. I grunnlaget for tiltalepostene er blant annet vist til at tiltalte inne i arresten tok tak med begge hender rundt halsen på arrestanten, brøt hodet hans bakover og slo ham med knyttet hånd i bakhodet. Tiltalen gjaldt også bruk av vold overfor arrestanten etter at han var ført inn på en celle. Det ble i tiltalen anført at tiltalte presset sitt kne mot arrestantens hals slik at arrestanten fikk pusteproblemer. Arrestanten var hele tiden påført håndjern og det var andre polititjenestepersoner til stede. Spesialenheten la i tingretten ned påstand om at tiltalte dømmes til ubetinget fengselsstraff i tretti dager og til tap av retten til å inneha stilling i politiet, jf. straffeloven § 29.
Sunnmøre tingrett fant det ved dom av 1.september 2011 bevist at tiltalte i arresten holdt fornærmede slik som beskrevet i tiltalen. Retten la også til grunn at tiltalte ved ledsagelse av fornærmede fra inkvireringsrommet og inn til cella benyttet unødvendig
makt. For så vidt gjaldt maktbruken inne på cella, la retten til grunn at tiltaltes kne var plassert på øvre del av fornærmedes rygg. Tiltalte ble i tingretten dømt for overtredelse av straffeloven § 228, jf. § 232 og straffeloven § 325 nr. 3 til fengsel i tretti dager og til å betale en bot på kr. 20 000. Fullbyrdelsen av fengselsstraffen ble utsatt med en prøvetid på to år. Tiltalte ble dømt til å betale erstatning til fornærmede med kr. 30 000. Spesialenhetens påstand om at tiltalte fradømmes retten til å ha stilling i politiet ble ikke tatt til følge. Retten gav blant annet uttrykk for at fradømmelse ville sette tiltalte (52) og hans familie i en svært vanskelig situasjon. Det ble også nevnt, men i følge retten i liten grad vektlagt, at tiltalte hadde hatt en stor arbeidsbelastning. Tiltalte er tidligere (2004) straffet for å ha utvist grov uforstand i tjenesten (straffeloven § 325 første ledd nr. 1.) for å bruke sin varslingsplikt til barneverntjenesten som et middel til å oppnå tilståelse fra mistenkte i en vinningssak. Rettens vurdering var blant annet med henvisning til den tid som hadde forløpt at den tidligere saken ikke var egnet til kaste lys over tiltaltes skikkethet for stillingen.
Spesialenheten har anket over tingrettens dom for så vidt gjelder straffutmålingen. Anken er henvist og ankeforhandling er berammet i Frostating lagmannsrett i februar 2012.

HALLINGDAL TINGRETT
Førerkortbeslag gjennomført i strid med gjeldende regelverk
En polititjenesteperson ble gitt forelegg for overtredelse av straffeloven § 324 (tjenesteunnlatelse) og straffeloven § 325 første ledd nr. 1 (grov uforstand i tjenesten). Ved trafikkontroll tok han beslag i en bilførers førerkort og utferdiget noen dager senere et forenklet forelegg som han sendte til bilføreren i posten. Han skrev først ca. 5.måneder etter at førerkortet ble tatt i beslag rapport i saken som kunne gi grunnlag for påtalemyndighetens vurdering av opprettholdelse av førerkortbeslaget. Selv om bilføreren hadde varslet at han ikke ville vedta forelegget beholdt polititjenestepersonen under den aktuelle tidsperioden førerkortet på sitt kontor.
Hallingdal tingrett vurderte i forhold til anklagen om tjenesteforsømmelse ikke at polititjenestepersonen hadde utvist tilstrekkelig forsett. Retten fant ikke å kunne utelukke at bilføreren hadde utnyttet situasjonen ved at han da saken ble avgjort med forenklet forelegg slapp å bli anmeldt i sammenheng med vegtrafikkforseelsen. En anmeldelse av forholdet kunne etter rettens vurdering ha ledet til relativt langvarig førerkortbeslag. Selv om polititjenestepersonen kunne kritiseres for sin framgangsmåte hadde han etter tingrettens vurdering ikke utvist grov uforstand i tjenesten da han beholdt bilførerens førerkort på sitt kontor.
Spesialenheten har anket over bevisbedømmelsen og lovanvendelsen og anken er henvist til behandling. Ankeforhandling er berammet i Borgarting lagmannsrett i februar 2012.

En uavhengig og riksdekkende etterforskings- og påtalemyndighet, som behandler anmeldelser mot ansatte i politiet og påtalemyndigheten.

Footer

Spesialenheten for politisaker

62 55 61 00 (sentralbord)
 post@spesialenheten.no
09.00–11.15 og 12.00–14.00

Postboks 93, 2301 Hamar
Grønnegata 82, 2317 Hamar

Tilgjengelighetserklæring Bokmål

Tilgjengelegheitserklæring Nynorsk

Etterforskingsavdelingen

Etterforsking av saker i Spesialenheten skjer i etterforskingsavdelingen.

Følg oss

  • Twitter

Site Footer

Vi mottar elektronisk faktura på standardformatet «Elektronisk Handelsformat» (EHF). Elektronisk adresse er vårt organisasjonsnummer: 987 248 890. Informasjon til leverandører angående elektronisk faktura: https://dfo.no/kundesider/faktura/sende-en-faktura-til-en-statlig-virksomhet#a9ab86d1b6e098bd24669a09cdaa5d266.

Spesialenheten for politisaker © 2023 · Løsningen er designet og utviklet av Kilde