ANMELDELSE FOR KROPPSKRENKELSE
Politidistrikt:
Sør-Øst politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte polititjenestepersoner for kroppskrenkelse i forbindelse med at han ble innbrakt til politistasjon. Det fremgikk av anmeldelsen at A møtte opp på et sykehus for en operasjon. Da han fikk beskjed om at operasjonen ikke kunne gjennomføres, oppsto det diskusjon med sykehuspersonell. Politiet kom etter hvert til stedet, og A filmet politiet under samtalene han hadde med dem. Det ble besluttet at A skulle innbringes til politistasjon. A anmeldte politiet for å ha bendt hans armer bak ryggen i forbindelse med håndjernpåsett, for å ha strammet håndjernene for hardt, for å ha brukt makt for å frata ham mobiltelefonen og for maktbruk da han skulle settes inn i politibil.
Spesialenhetens undersøkelser:
Det er innhentet kopi av politiets straffesaksdokumenter.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Av politiets anmeldelse av A fremgikk at politiet samtalte med ham og fikk en lege til å forklare A hvorfor operasjonen ikke kunne gjennomføres. A filmet med sin telefon i resepsjonsområdet på sykehuset og på rommet samtalen med politiet foregikk. Påtalejurist besluttet at telefonen skulle beslaglegges, med mindre det kunne ses bort fra at A ikke hadde filmet pasienter eller videoen på annen måte ikke inneholdt taushetsbelagt informasjon. Politiet ba om å få se gjennom videoen på As telefon, moe han motsatte seg. En av tjenestepersonene skal ha sett at A forsøkte å spre videoopptaket ved bruk av e-post på telefonen. A ble igjen anmodet om å gi fra seg telefonen, men nektet. Ifølge politiets anmeldelse tok politiet tak i armene til A for å få tak i telefonen. A strittet kraftig i mot og begynte å skrike, og politiet måtte bruke mye krefter for å holde kontroll på ham. A ble påsatt håndjern bak på ryggen og innbrakt til sentralarresten. Påtalejurist besluttet opprettholdelse av beslaget og A ble deretter dimittert med pålegg om ikke å oppsøke sykehuset i løpet av det neste døgnet.
Det forelå etter Spesialenhetens mening ingen konkrete forhold i saken som ga grunn til å tvile på at politiets beskrivelse av hendelsesforløpet var riktig. Det var ikke sannsynlig at det ble begått et straffbart forhold fra polititjenestepersonenes side, og det ble ikke funnet rimelig grunn til å iverksette etterforsking.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.