ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
Ektefellene A og B anmeldte polititjenestepersoner for å ha forkynt en stevning på deres bopel en fredag kveld kl. 20.15. De viste til at forkynningen ikke skulle ha skjedd fordi tingretten ca. 4 uker forut hadde gitt lensmannskontoret beskjed om at konkurssaken var trukket. Det oppsto en diskusjon mellom A og polititjenestepersonene knyttet til forkynningen. I etterkant sendte politiet bekymringsmelding til barnevernet grunnet As adferd. I meldingen hadde de vist til at Bs firma var gått konkurs, noe som i følge A var ukorrekt. Han mente at politiet hadde skrevet dette for å gi saken et mer emosjonelt preg.
Spesialenheten innhentet kopi av politiets dokumenter i saken. Det fremkom av politiets dokumenter at A og B hadde krevet 2,6 mill. i erstatning fra politiet grunnet politiets opptreden.
Videre fremkom fra journal vedrørende stevnevitneoppdrag at tingretten hadde fremmet begjæring om forkynnelse av innkalling til sivil sak. Forkynnelsen hadde funnet sted på det tidspunkt A og B viste til, og var returnert tingretten.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at ansatte i politiet hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar. Selv om man skulle legge til grunn at tingretten hadde trukket tilbake begjæringen om forkynning, forelå det uansett ikke grov uforstand i tjenesten. Det var videre ikke grunnlag for å hevde at de opplysninger som var gitt barneverntjenesten innebar straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. staffeprosessloven § 224 første ledd.