PÅSTAND OM ULOVLIG BRUK AV MAKT
Politidistrikt:
Sør-Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for ulovlig bruk av makt mot henne i hennes hjem. Politiet hadde kommet til hennes bolig fordi det hadde vært innbrudd hos naboen, og ønsket å komme inn. Politimannen ønsket å sette på henne håndjern, og A samarbeidet. Da politiet ønsket at hun ble med utenfor, strittet hun i mot, og politimannen dro henne i armene. A fikk smerter i skulderen og nakken etter hendelsen.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Tjenestepersonene ønsket å snakke med kvinnene fordi de søkte etter X, som de mistenkte for innbruddsforsøk og brudd på besøksforbud. På grunn av A og datterens oppførsel, fikk de sterk mistanke om at X kunne oppholde seg i leiligheten. Spesialenheten kunne ikke se at tjenestepersonene hadde opptrådt straffbart ved sin vurdering av grunnlaget for å kunne ta seg inn i leiligheten.
Hendelsesforløpet ble av A og tjenestepersonene beskrevet noe ulikt hva gjaldt forsøkene på dialog og bruken av makt mot A for å få henne ut av entreen.
Spesialenheten kunne ikke se bort i fra tjenestepersonenes forklaringer om at de over tid gjentatte ganger hadde forsøkte snakke med kvinnene og å roe dem ned. Fordi kvinnene ikke roet seg og ikke ville la tjenestepersonene komme inn, besluttet tjenestepersonene å sette på håndjern. A samarbeidet om å få satt på håndjernene, men strittet i mot da hun skulle bli med utenfor leiligheten. Tjenestepersonen forsøkte å ta henne med utenfor, men forsøket ble avbrutt da As datter slo munnen mot dørkarmen/døren. Det var ikke bevismessige holdepunkter for at tjenestepersonens maktbruk mot A var straffbar. Kvinnene ble tatt med til legevakten. X ble funnet i en bod i leiligheten.
Vedtak:
Saken er henlagt fordi intet straffbart forhold anses bevist.