PÅSTAND OM KROPPSKRENKELSE
Politidistrikt:
Oslo politidistrikt
Anmeldelsen:
Oslo politidistrikt ba Spesialenheten vurdere om det var grunnlag for etterforsking. Tjenesteperson B hadde under et bistandsoppdrag for helsevesenet slått A flere ganger i ansiktet etter at A hadde skallet ham i ansiktet.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Spesialenhetens vurdering:
Tjenesteperson B og flere andre tjenestepersoner bisto helsevesenet fordi A skulle tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus. A ønsket ikke innleggelse, og var hissig og utagerende.
Etter å ha forsøkt å overtale A til å være med frivillig, ble det bestemt at han skulle føres ut ved bruk av makt. A motsatte seg dette kraftig og det oppsto et basketak hvor alle tjenestepersonene måtte bistå. A var meget stor og kraftig. De fikk på ham håndjern, og han ble plassert på sengen mellom tjenestepersonene H og B. A seg løs fra Hs grep, og skallet til tjenesteperson B i ansiktet. B forklarte at han ble presset mellom A og en vegg, og at A deretter forsøkte å komme seg over ham. B var redd for at A skulle skalle til ham flere ganger, eventuelt sparke eller tråkke på ham. B slo derfor til A to-tre ganger i ansiktet med knyttet neve.
Saken mot B ble vurdert som mulig overtredelse av straffelovens § 271 om kroppskrenkelse. Spørsmål var om handlingen kunne anses å være straffri som følge av politiets lovlige adgang til å anvende makt etter politiloven § 6 eller etter straffeloven § 18 om nødverge.
Spesialenheten fant ikke bevismessige holdepunkter for at B hadde opptrådt straffbart. Skallingen fra A var å anse som et angrep mot B, og Bs forsvarshandling ved å slå tilbake var ikke unødvendig eller uforsvarlig. Det at A hadde håndjern på og at det var andre polititjenestepersoner til stede, endret ikke dette. A kunne fortsatt skalle til B ytterligere og/eller brukt bena sine mot ham før de andre polititjenestepersonene hadde rukket å hindre dette.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.