ANMELDELSE FOR MAKTMISBRUK
A anmeldte politiet for maktmisbruk. A viste til at politiet hadde reist til hans bolig og avskiltet hans kones bil uten at det forelå begjæring om avskilting. Politiet hadde også ønsket DNA-prøve av ham. Han hadde ikke mottatt beslutning om DNA-registrering og mente det var et overtramp fra politiets side å møte opp hos ham for å ta prøven.
Det var fattet vedtak om avskilting av bilen grunnet manglende betaling av omregistreringsavgift. Det manglet også EØS-godkjenning. Vedtaket var sendt til As kone. Hun hadde forut for vedtaket blitt tilskrevet og informert om hva Statens vegvesen manglet for å kunne registrere henne som eier.
Av politiets oppdragslogg fremgikk at politiet hadde oppsøkt A på bopel for å se etter biler som var begjært avregistrert og for å ta DNA-prøve av A. DNA-prøven var besluttet av jurist med bakgrunn i dom. A var ikke hjemme, og patruljen avregistrerte en bil. De var i kontakt med As kone.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at politiet hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.