ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN OG BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKTEN
A anmeldte politiet for brudd på taushetsplikten og for grov uforstand i tjenesten. Han viste til at han hadde fått tilsendt dokumenter fra legesenteret som inneholdt opplysninger fra politiet. A mente politiet hadde lekket. Videre anførte han at politiet urettmessig hadde lagt vekt på rapporter fra 1983 i straffesaker mot ham i 2003 og 2006. Rapportene var fra lagmannsretten i avgjørelse i sak om yrkesskadeerstatning lagt til grunn å være falske. Vedlagt anmeldelsen fulgte kopi av de dokumentene A mente politiet hadde lekket, samt andre dokumenter i sakens anledning.
A var anmeldt for en rekke forhold, og politiet besluttet prejudisiell observasjon av ham i 2001. Dette ble gjennomført samme år. I rapporten viste politilegen til rapportene fra 1983 og at det ikke var samsvar mellom As opplevelse av sitt arbeidsforhold og arbeidsgivers oppfatning. Det ble konkludert med at A var strafferettslig tilregnelig. Dette ble også lagt til grunn av tingretten i 2003 og 2006.
Spesialenheten viste til at de anmeldte forholdene hadde skjedd for ca. 11 og 8 år siden. Et eventuelt straffansvar etter straffeloven § 325 ville i dag være foreldet, jf. straffeloven § 66 første ledd, jf. § 67, og tap av stilling var ikke en mulig reaksjon.
Det var for Spesialenheten ikke kjent når eller fra hvem legesenteret hadde fått oversendt dokumentene som anmeldelsen gjaldt. Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking idet det uansett ikke var sannsynlig at ansatte i politiet hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
A har påklaget henleggelsen til Riksadvokaten, som opprettholdt denne.