POLTIETS HÅNDTERING DER X FIKK HJERTESTANS OG SENERE DØDE
Politiet rykket ut til Xs bolig etter melding om at han var observert gående ute kun iført truse. Tjenestemennene fant X liggende på gulvet på soverommet. De fikk ikke kontakt med ham. De satte på ham håndjern for å få kontroll på armene og fordi det var mange skarpe gjenstander i rommet. X ble deretter lagt i stabilt sideleie på sengen. X mistet etter hvert pulsen. Tjenestemennene meldte om hjertestans og satte i gang med hjerte-lungeredning. X døde samme natt på sykehus.
Spesialenheten besluttet etterforsking for mulige brudd på straffeloven § 325 om grov uforstand i tjenesten, og rykket ut. Det ble gjennomført avhør av de to polititjenestepersonene og fem vitner. X ble obdusert. Oppdragslogg og legejournaler ble innhentet.
Det var ikke bevismessig grunnlag for at tjenestemennene hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar. Obduksjonen hadde ikke med sikkerhet kunnet fastslå årsaken til hjerneødemet, som var den umiddelbare dødsårsaken, men det var ikke grunnlag for å konkludere med at det var noen sammenheng mellom tjenestemennenes utførelse av oppdraget og dødsfallet.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken ble sendt til administrativ gjennomgang fordi det i oppdragsloggen var brukt uttrykk som var upresise. Dette hadde i saken skapt grunnlag for misforståelse av tjenestepersonenes utførelse av tjenesteoppdraget. Det ble påpekt viktigheten av at det ikke brukes ord/betegnelser som lett kan misforstås.