ANMELDELSE FOR ULOVLIGHETER KNYTTET TIL TRAFIKKONTROLL
Politidistrikt:
Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet fordi han følte seg krenket da han ble stanset av politiet i bil. A kjørte sin fars bil. Politiet opplyste at han var stanset for vanlig kontroll av bil. A syntes det var merkelig, og forventet en ytterligere begrunnelse. Politiet ba ham om å fremvise førerkort og vognkort. A hadde ikke med seg førerkortet. Vognkortet lå i hanskerommet, som var låst. A opplyste til politiet at han og faren har en felles forståelse om at private ting skal være privat. Dette omfatter blant annet også hanskerommet i bilen. Politiet bare trakk på skulderen av dette og ba ham om å låse opp. A ønsket ikke dette.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
I følge politiets oppdragslogg kontaktet patruljen jourhavende jurist fordi A nektet å fremvise vognkortet. Jourhavende godkjente at patruljen gikk inn i hanskerommet for å finne vognkortet. Patruljen mistenkte også at det kunne være narkotika i hanskerommet siden A nektet å åpne. I hanskerommet ble det funnet en softgun.
Det følger av vegtrafikkloven § 10 at fører av kjøretøy straks skal stanse for kontroll når det kreves av politiet. Føreren plikter å fremvise dokumenter som det er påbudt å ha med under kjøringen, og plikter straks å etterkomme påbud gitt med hjemmel i vegtrafikkloven. Politiet har en vid adgang til å stanse førere av kjøretøy, og det er ikke krav om mistanke om straffbart forhold for at politiet kan stanse vedkommende.
Politiet hadde anledning til å stanse A for kontroll, og han pliktet å vise førerkort og vognkort.
Politiet kan ransake vedkommende når han med skjellig grunn mistenkes for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, og det er grunn til å anta at ransakingen kan føre til oppdagelse av bevis eller av ting som kan beslaglegges, jf. straffeprosessloven § 195. Videre kan politiet ransake vedkommendes bolig, rom eller oppbevaringssted, jf. straffeprosessloven § 192. Ransaking besluttes som hovedregel av retten. Er det fare ved opphold, kan beslutningen treffes av påtalemyndigheten, jf. straffeprosessloven § 197.
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking, da det ikke var fremkommet opplysninger om at politiet under kontrollen hadde opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.