ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldt politiet for lovbrudd. Det ble avholdt en fredelig demonstrasjon. Demonstrasjonen var den femte motdemonstrasjonen som ble avholdt i sammenheng med Xs mandagsmarkeringer og var forhåndsgodkjent av politiet. I forbindelse med søknaden til politiet var det oppgitt en kontaktperson. Etter demonstrasjonen gikk flere av demonstrantene opp mot Yplass for å markere og ytre seg mot X. På et tidspunkt da alle var rolige og ingen ropte slagord, kom det kjørende tre G8-biler ved enden av gaten. Mellom ti og femten polititjenestepersoner kom ut av bilene og gikk på rekke opp mot de omkring ti demonstrantene. Politiet tok personalia på alle og ga alle beskjed om at de var bortvist fra store deler av sentrum. A mente at politiet ved å bortvise demonstrantene, hindret dem i å holde sin markering og la begrensinger på deres bevegelses- og ytringsfrihet.
Fra politidistriktet mottok Spesialenheten kopi av straffesak som gjaldt anmeldelse av A for å ha unnlatt å etterkomme pålegg, samt politiets oppdragslogg knyttet til demonstrasjonen. Spesialenheten mottok også e-postkorrespondanse mellom politidistrikt og demonstrantene.
Politiet kan beslutte bortvisning når det er eller er aktuell fare for ordensforstyrrelse, lovbrudd eller noens sikkerhet, jf. politiloven § 7, og det vurderes nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig å gripe inn, jf. politiloven § 6 annet ledd. En slik beslutning må tas på bakgrunn av politiets oppfatning av den totale situasjonen der og da, og det skal mye til før handlingen i ettertid kan belegges med straffansvar.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at polititjenestepersonen som besluttet at A skulle bortvises gjorde seg skyldig i et straffbart forhold. Ut fra tidspunktet for bortvisningen og opplysningene i anmeldelsen om hvor A befant seg da hun ble bortvist, kan Spesialenheten ikke se at bortvisningen kom i konflikt med politiets tillatelse til demonstrasjonen.
Saken ble henlagt uten etterforsking.