ANMELDELSE FOR BRUDD PÅ VEGTRAFIKKLOVEN
Politidistrikt:
Nordlandpolitidistrikt
Anmeldelsen:
A, som førte en buss, anmeldte føreren av en politibil for å ha kjørt på rødt lys slik at A måtte bråbremse.
Spesialenhetens etterforsking:
Spesialenheten har avhørt A, en passasjer i bussen, sidemann i politibilen og føreren av politibilen.
Rettslig grunnlag:
Vegtrafikkloven § § 31, første ledd, jf. §§ 3 og 5
Spesialenhetens vurdering:
Tjenestepersonen bekreftet at han hadde kjørt på rødt lys, men viste til at det var gjort i tjenesten og fordi det var gunstig for å løse tjenesteoppdraget. Politiet skulle stanse bussen, og sjåføren fikk forenklet forelegg for lysbruken. Tjenestepersonen avviste at han hadde kjørt slik at bussjåføren måtte bråbremse. Passasjeren i bussen var sikker på at politiet hadde kjørt på rødt lyssignal, og at bussjåføren hadde måttet bremse noe ned fordi politibilen var en hindring i hans kjørebane. Det hadde ikke vært fare for sammenstøt.
Etter vegtrafikkloven § 11 kan fører av utrykningskjøretøy eller fører av annet kjøretøy i politiets tjeneste fravike regler som er fastsatt i eller i medhold av vegtrafikkloven §§ 4,5,6,7,8 og 9 når det er nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten. Dette betyr at politiet, når vilkårene er tilstede, kan kjøre mot rødt lyssignal.
Politiets utrykningskjøretøy har ikke anledning til å opptre i strid med aktsomhetsnormen angitt i vegtrafikkloven § 3.
Politiet var i tjenesten og førte kjøretøy i politiets tjeneste, jf. trafikkreglene § 2 nr. 4.
Det var for Spesialenheten uklart om det var et reelt alternativ å vente på grønt lys for deretter å kjøre etter bussen. Spesialenheten fant det uansett ikke bevist at kjøringen ikke var nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten.
Det var videre ikke bevist utover rimelig tvil at politiets kjøring medførte at bussjåføren hadde overtrådt aktsomhetsplikten, jf. vegtrafikkloven § 3.
Vedtak:
Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.