ANMELDELSE FOR UNØDIG MAKTBRUK OG ULOVLIG PÅGRIPELSE
A anmeldte en politibetjent for unødig maktbruk og ulovlig pågripelse. Han anmeldte også en tjenestemann for tjenesteunnlatelse. Anmeldelsen om tjenesteunnlatelse er behandlet av Spesialenheten i egen sak.
A anførte at han i forbindelse med at politiet ba ham vise identifikasjonsbevis, ble slått i tinningen. Slaget førte til at han ble uvel og kastet opp. Han ble deretter båret inn i arresten av fire tjenestepersoner. A oppsøkte lege dagen etter, og det ble da konstatert hjernerystelse.
Spesialenheten opptok utdypende forklaring fra A. Politibetjent B ble avhørt med status som mistenkt. Politibetjent C, som bisto B i kontakten med A, er avhørt som vitne. Videre ble det innhentet kopi av aktuelle dokumenter fra politidistriktet. Saken ble anmeldt over 1 ½ år etter hendelsen fant sted. Det var derfor ikke mulig å sikre bildeopptak. A har tidligere anmeldt liknende forhold.
Politiet var i kontakt med A fordi flere personer hadde kommet inn på politistasjonen og opplyst at A fulgte etter dem. A satt på trappen utenfor politistasjonen. Tjenestemennene ba om at A fremviste legitimasjon/oppgi personalia. A ønsket ikke dette, og ble hissig. En politipatrulje ankom for å bistå med anholdelsen av A. Tjenestepersonene avviste at noen av dem slo A i tinningen. Det var heller ikke riktig at A hadde kastet opp.
Saken ble vurdert i forhold til straffeloven § 228 om legemsfornærmelse, straffeloven § 117 om ulovlig pågripelse og straffeloven § 325 første ledd nr. 1 om grov uforstand i tjenesten.
Enhver plikter straks å rette seg etter politiets pålegg, jf. politiloven § 5, og unnlatelse er straffbart, jf. straffeloven § 333. Videre kan politiet sette i arrest enhver som på grunn av beruselse forårsaket av alkohol eller andre bedøvende midler forstyrrer den offentlige ro og orden, jf. politiloven § 9 første og annet ledd.
Politiet har anledning til å benytte makt under utøvelsen av tjenesten, jf. politiloven § 6.
Spesialenheten fant ikke bevismessig dekning for at politibetjent B eller andre tjenestemenn hadde slått A i tinningen.
Det anmeldte forholdet fant sted i mai 2013. Den alminnelige foreldelsesfristen for overtredelse av straffeloven §§ 228 og 325 er to år, jf. straffeloven § 67, jf. 66.
Saken ble henlagt i forhold til straffeloven § 228 første ledd og § 325 første ledd nr. 1, som foreldet.
Saken ble henlagt i forhold til straffeloven § 223 som intet straffbart forhold anses bevist.
Henleggelsen er oppretthold av Riksadvokaten.