ANMELDELSE FOR TYVERI, SKADEVERK, TJENESTEFEIL OG KROPPSKRENKELSE
Politidistrikt
Øst politidistrikt
Anmeldelsen
A anmeldte polititjenestepersoner for å ha stjålet våpen og påført leiligheten til A skader i forbindelse med ransaking. A anmeldte også en arrestforvarer for å ha truet med pepperspray. I tillegg anmeldte A en polititjenesteperson for overdreven fysisk maktbruk i forbindelse med pågripelse.
Spesialenhetens undersøkelser
Spesialenheten gjennomførte et avhør av A. Spesialenheten undersøkte videre om det fantes videopptak av pågripelsen av A, men med negativt resultat. I tillegg ble kopi av saksdokumentene i tre straffesaker mot A innhentet, samt utskrifter fra politiets oppdragslogg. Spesialenheten innhentet også pasientjournal relatert til de opplyste skadene etter pågripelsen.
Rettslig grunnlag
Straffeloven § 321 (tyveri), § 351 (skadeverk), §§ 171 og 172 (tjenestefeil) og § 271 (kroppskrenkelse).
Spesialenhetens vurdering
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking. Våpnene var registrert som beslaglagt av politiet. Det var ikke holdepunkter for at tjenestepersoner forsettlig eller grovt uaktsomt hadde påført leiligheten skader ved ransaking. Ett bilde var imidlertid notert som ødelagt, og Spesialenheten gjorde i vedtaket oppmerksom på erstatningsmulighetene som fremgår av straffeprosessloven kapittel 31. Advarselen om bruk av pepperspray i arresten ble fremsatt i forbindelse med at A forsøkte å hindre arrestforvareren i å lukke døren til cellen, og uttalelsen fremsto som adekvat begrunnet. Det var heller ikke forhold som tilsa at politiets maktbruk ved pågripelsen gikk utover hva politiet har hjemmel for å anvende.
Fordi det etter en konkret og begrunnet vurdering av hvert av forholdene anmeldelsen rettet seg mot ikke fremsto som sannsynlig at det fra politiets side var opptrådt på et vis som kunne lede til straffansvar, ble saken henlagt uten etterforsking.
Vedtak
Saken ble henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.