ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN
A anmeldte politiet for grov uforstand i tjenesten. En mann hadde kastet seg over A og tatt kvelertak på ham. Politiet hadde ankommet og tatt med A inn i tjenestebilen. A ønsket å forlate stedet, men politiet mente det ikke var trygt, og ville i stedet kjøre ham til politistasjonen og deretter bestille taxi. A reagerte på at det var ham og ikke gjerningsmannen som ble tatt vekk. Han forlangte også å få vite hva som hadde skjedd med gjerningsmannen og om politiet hadde latt ham gå. Politiet hadde bestilt taxi til A, men han nektet å sette seg inn i taxien før han fikk tjenestepersonens tjenestenummer. Han ble påsatt håndjern og satt i glattcelle. A nektet å oppgi personalia fordi han nektet å bli behandlet som en kriminell. Han ble presentert for et forelegg for å ha forulempet en offentlig tjenestemann. A mente politiet hadde misbrukt sin makt og var en trussel mot rettssikkerheten.
Spesialenheten innhentet kopi av As sak.
Det fremgikk at A var beruset, og han ble tatt med til politistasjonen som fornærmet. A ble på vei dit høylytt og skjelte ut politiet. Han var aggressiv og nektet å sette seg inn i taxien. Han ble til slutt satt i en cellevogn og ført til arresten. A ble domfelt for forulemping av offentlig tjenestemann.
Spesialenheten viste til at politiet kan benytte makt i medhold av politiloven § 6 fjerde ledd, jf. også politiinstruksen §§ 3-1 og 3-2.
Spesialenheten fant det ikke sannsynlig at politiet hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar. Det ble blant annet vist til at A selv hadde opplyst at han hadde nektet å innrette seg etter politiets pålegg.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.