ANMELDELSE FOR BORTKOMMET BESLAG
A anmeldte politiet for at teiner som var tatt i beslag var blitt borte. A viste til at han var ilagt forelegg og ønsket i den forbindelse å se på teiene. Han fikk da beskjed om at teiene var borte. A observerte noen uker senere at det utenfor containeren hvor politiet oppbevarer beslag lå teiner utenfor containeren. Han mente politiets oppbevaring var kritikkverdig og var også redd for at noen hadde stjålet de nye teinene hans. Senere informerte A Spesialenheten om at han hadde hørt at B, som har kontorvindu mot containeren, hadde observert at tjenestemann C hadde tatt med seg teiner uten at dette var tjenstlig begrunnet.
Spesialenheten var i kontakt med A. B og leder av e-seksjonen ved politidistriktet ble kontaktet som vitner. Videre ble politiets dokumenter og dom mot A innhentet.
Det fremgikk at Fiskeridirektoratet hadde tatt beslag i As teiner og teinene var overlevert politiet for oppbevaring. Teinene ble oppbevart i container.
B avviste at han hadde sett tjenestemann C eller andre ta med teiner. Han opplyste at det tidvis blir liggende belag utenfor containeren etter at disse er blitt fraktet dit av ulike instanser. Det er politiet som har nøkkel til containeren, og de blir varslet når det er ankommet nytt beslag. I følge B er politiet raske med å låse inn teinene, men uvedkommende har anledning til å forsyne seg av beslaget før de blir låst inn. B hadde imidlertid aldri sett at dette hadde skjedd.
I følge politidistriktet var det sannsynlig at teinene på et eller annet vis hadde blitt med da politidistriktet skulle destruere andre teiner. Etter interninspeksjon i 2014 ble kontainerne flyttet til et bevoktet havneområde.
Saken ble vurdert i forhold til straffeloven § 325 første ledd nr. 1.
Politiets håndtering av beslag reguleres av straffeprosessloven, påtaleinstruksen og rundskriv 2010/007, samt lokal beslagsinstruks. Her fremgår at beslag skal opptegnes nøyaktig og merkes slik at forveksling unngås. Videre skal beslag som hovedregel oppbevares avlåst i særskilt beslagsrom og det skal av protokoll fremgå hva som til enhver tid befinner seg i beslagsrommet.
Det var grunn til å anta at politiets behandling av beslag ikke hadde vært tilstrekkelig. Det ble imidlertid ikke funnet bevismessig grunnlag for at det var handlet kvalifisert klanderverdig. Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken ble ansett egnet for administrativ gjennomgang i politidistriktet, jf. påtaleinstruksen § 34-7 annet ledd, med henblikk på å utarbeide rutinebeskrivelse for kontaineren slik at beslag som oppbevares der håndteres i samsvar med reglene i beslagsinstruksen.