ANMELDELSE FOR ULOVLIG RANSAKING, AVSKILTING M.M.
A anmeldte to tjenestepersoner (B og C) for ulovlig ransaking, avskilting m.m. A viste til at B og C uten tillatelse hadde tatt seg inn hos D og beslaglagt våpen som tilhørte A. Han mente også at B og C hadde stjålet hans lommebok, samt ulovlig avskiltet Ds bil. Anmeldelsen om tyveri ble senere trukket idet A og D hadde funnet igjen lommeboken.
Spesialenheten innhentet kopi av politiets sak.
Det fremkom at politiet hadde fått melding om ulovlig skyting av rådyr i Ds hage. B og C reiste til stedet. D nektet for å ha kjennskap til hendelsen. Inne i boligen fant B og C en rifle i gangen. Riflen tilhørte A. Undersøkelser tilsa at riflen nylig var brukt. Det ble også funnet ammunisjon og et kombinert våpen i 2. etasje. Det var ikke spor etter rådyret. A ble siktet for overtredelse av viltloven og våpenloven. Våpnene ble tatt i beslag. Utenfor Ds bolig sto det parkert en bil som var begjært avregistrert grunnet manglende periodisk kontroll. Bilen ble avskiltet.
Spesialenheten viste til straffeprosesslovens bestemmelser om ransaking og beslag. Videre ble det vist til at politiet har anledning til å inndra kjennemerke og vognkort dersom kjøretøyet ikke er fremstilt for kontroll, jf. vegtrafikkloven § 36 nr. 3, jf. § 36 nr. 1b.
Med bakgrunn i sakens opplysning fant Spesialenheten det ikke sannsynlig at B og C hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Saken ble henlagt med den begrunnelse at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.
A påklaget saken til Riksadvokaten. Klagen har ikke ført frem.