ETTERFORSKING AV INNKOMMET MELDING TIL OPERASJONSSENTRALEN
Politiet pågrep X etter at han hadde stukket to personer med kniv på et torg. Spesialenheten ble senere kontaktet av Adresseavisen, som opplyste at politiet på forhånd var varslet om at X var i sentrum, at innringeren av bekymret for Xs planer og at politiet ikke hadde foretatt seg noe eller loggført samtalen. Spesialenheten besluttet å iverksette etterforsking.
Spesialenheten innhentet opptak av telefonsamtalen mellom innringeren og politiets operasjonssentral. Operatør A ble avhørt som mistenkt. Tre tjenestepersoner ble avhørt som vitner.
Saken ble vurdert i forhold til straffeloven § 325 første ledd nr. 1, om grov uforstand i tjenesten, og straffeloven § 324, om brudd på tjenesteplikt.
Samtalen med innringeren var ikke loggført. Spesialenheten var ikke uenig i at operatørene og operasjonsleder må ha et visst skjønn hva gjelder loggføring av henvendelser til politiet. Imidlertid ble det påpekt viktigheten av at vesentlige opplysninger og opplysninger som er eller kan vise seg å bli viktig i politisammenheng registreres slik at operasjonsleder får et reelt bilde av ressursbehov og kan prioritere politiets ressurser. Spesialenheten mente at meldingen objektivt sett skulle ha vært loggført på bakgrunn av dens innhold. Politibetjent A forklarte at han ikke loggførte meldingen fordi han oppfattet innringeren som lite seriøs. Politibetjent As vurderinger blir å bedømme ut fra hans egen oppfatning av situasjonen, jf. straffeloven § 42. Det ble også vektlagt at det var travelt på operasjonssentralen. Det var ikke grunnlag for å hevde at politibetjent A, med bakgrunn i henvendelsen, kunne ha forutsett Xs handling.
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.
Saken ble sendt til administrativ gjennomgang med henblikk på rutiner for loggføring.