ANMELDELSE FOR KROPPSKRENKELSE OG SKADEVERK
Politidistrikt:
Nordland politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte tre ansatte i politiet for kroppskrenkelse og skadeverk i forbindelse med at tjenestemennene tok DNA-prøve av A med tvang. A opplyste at han ble skadet og at telefonen hans ble ødelagt. A har ikke dokumentert skadene til tross for gjentatte anmodninger fra Spesialenheten om dokumentasjon.
Spesialenhetens undersøkelser:
Det er opptatt forklaring fra anmelder og innhentet kopi av politiets oppdragslogg og beslutning om innhentning av DNA-prøve.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 171, om tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Politiet hadde besluttet at As DNA-profil skulle registreres i identitetsregisteret (DNA-registeret). A var domfelt for overtredelse av blant annet straffeloven § 227 første straffalternativ, og registreringen av hans DNA-profil var hjemlet i politiregisterloven § 12 annet ledd nr. 1. A hadde fått tilsendt beslutningen per brev.
En patrulje reiste til A for å innhente DNA-prøven. A samarbeidet ikke, og prøven ble tatt med tvang. Det var ikke nedtegnet noe i politiets oppdragslogg om at A ble påført skade eller at hans mobiltelefon ble ødelagt i forbindelse med prøvetakingen.
Det fremgår av straffeprosessloven § 158 fjerde ledd at biologisk materiale som skal innhentes i medhold av § 160a, nå politiregisterloven § 12 annet ledd nr.1, kan innhentes med tvang dersom vedkommende nekter å avgi biologisk materiale frivillig, og innhentingen kan skje uten fare eller betydelig smerte.
Spesialenheten fant ikke rimelig grunn til å iverksette etterforsking da det ikke var sannsynlig at politiet hadde opptrådt på et vis som kunne medføre straffansvar. Det ble lagt vekt på at A ikke hadde dokumentert skadene han mente han var påført selv om Spesialenheten ved flere anledninger hadde bedt om dokumentasjon.
Vedtak:
Saken er henlagt uten etterforsking, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.