PÅSTAND OM BRUK AV ULOVLIG MAKT
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte på vegne av B tjenestemenn ved Innlandet politidistrikt for ulovlig bruk av makt ved innbringelse av hans nevø. Det ble anført i anmeldelsen at B, som følge av politiets maktbruk, hadde blitt påført brudd i håndleddet.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven § 272 om kroppskrenkelse med skadefølge
Spesialenhetens vurdering:
Politiet mottok melding om at det sto en ung mann (B) ved en brygge og melder var bekymret for hans psykiske helse og at han ville hoppe i vannet. Politiet reiste ut med en patrulje bestående av politibetjent C og D. Tjenesteperson D tok kontakt med B. I følge Ds forklaring oppførte B seg merkelig og snakket usammenhengende. Politiet ønsket å fremstille ham hos lege. B rev da av seg klærne og sekken som han hadde på seg. C tok B i armen for å lede ham mot politibilen, men B dyttet til politimannen slik at de gikk i bakken. B satt seg kraftig til motverge og politiet fikk ikke kontroll på ham. Politiet fikk bistand fra flere sivile personer, og klarte etterhvert å få B bort til politibilen og delvis inn i celledelen på politibilen.
B hadde i følge flere vitner og politiet ropt og skreket, samt slått og sparket mot politiet og bitt tjenesteperson D mellom tommel og pekefinger. Det gjorde så vondt at D presset fingrene på den ledige hånden mot Bs øyne slik at han sluttet å bite. De fikk så bistand fra innsatsleder G. G fant frem stropper som de festet rundt Bs ben så han ikke kunne sparke. Politiet forsøkte hele tiden å snakke til B og forklare at de ønsket å hjelpe ham. Dette ble også bekreftet av vitneutsagn.
B ble transportert til legevakten, og ble kort tid senere overført til psykiatrisk avdeling. Dagen etter hendelsen ble det påvist at han hadde brudd i høyre håndledd.
Spesialenheten har vurdert om tjenestemennene kan straffes for legemskrenkelse med skadefølge og om grensen for lovlig bruk av makt er overskredet.
Politiet har adgang til å benytte makt under tjenesteutførselen i den utstrekning det er nødvendig og forsvarlig, jf. politilovens § 6. For all tjenesteutøvelsen gjelder det et forholdsmessighetsprinsipp, og midlende som anvendes må være nødvendig og stå i forhold til situasjonens alvor, tjenestehandlingens formål og omstendighetens for øvrig.
På bakgrunn av de vitneopplysninger og øvrige bevis, fant ikke Spesialenheten det bevist utover rimelig tvil at politiet hadde opptrådt straffbart. Det ble lagt til grunn at B satte seg sterkt til motverge da politiet førsøkte å hjelpe ham. Den makten som ble benyttet mot B var nødvendig både av hensyn til at politiet måtte beskytte seg og for å hindre B i å skade seg selv. Det å presse ytterleddet på fingrene mot Bs øyne og surre benene hans fast med stroppen var ikke ordinære maktmidler, men var ikke straffbart fordi ble gjort i nødverge. Begge maktmidlene hadde vært av kortvarig karakter og hadde ikke medført skade eller stor fare for dette.
Vedtak:
Saken er henlagt idet intet straffbart forhold anses bevist.