ANMELDELSE AV MULIG BRUDD PÅ TAUSHETSPLIKT – OPPLYSNINGER OM DRAPSETTERFORSKING TIL MEDIA
Politidistrikt:
Agder politidistrikt
Anmeldelsen:
Agder politidistrikt meldte om mulig brudd på taushetsplikt etter at opplysninger fra en pågående etterforsking var blitt publisert i media.
Spesialenhetens undersøkelser:
Spesialenheten avhørte hovedetterforsker på saken og mottok fra politidistriktet opplysninger om alle som hadde jobbet med og hatt elektronisk tilgang til den.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 209, om brudd på taushetsplikt
Spesialenhetens vurdering:
Kun timer etter at det var gjennomført et konfronterende avhør av siktede i en alvorlig straffesak, ble det publisert en artikkel hvor dette ble omtalt i en av landets riksdekkende aviser. Ingen i etterforskingsgruppen hadde uttalt seg til media om dette.
Spesialenheten la til grunn at flere, både navngitte og ukjente tjenestepersoner hadde kunnskap om avhøret. Videre at opplysningene om det i artikkelen omtalte beviset ikke var nye for etterforskingsgruppen og således delvis kunne ha blitt viderebrakt til media forut for avhøret.
Ut fra pressens kildevern fant Spesialenheten ikke grunn til å avhøre journalisten om hvem som var kilde/kilder til opplysningene. Det ble heller ikke funnet å være grunnlag for å anmode retten om å pålegge journalisten å oppgi navnet på sin kilde.
Spesialenheten fant ikke at det kunne gjøres etterforskingsskritt som kunne være egnet til å avdekke hvem som hadde gitt opplysningene til media. Det var svært mange som hadde hatt rettmessig tilgang til opplysningene, og det ble funnet svært lite sannsynlig at det gjennom avhør av de mange potensielle gjerningspersonene skulle komme en tilståelse. Sett hen til det store antall mulige gjerningspersoner og tiden som hadde gått, kunne Spesialenheten heller ikke se at tekniske undersøkelser ville kunne løse saken.
Vedtak:
Saken er henlagt grunnet mangel på opplysninger om gjerningsperson.