MELDING FRA POLITIETS UTLENDINGSENHET OM FORSØK PÅ SELVDRAP PÅ CELLE
Spesialenheten mottok melding fra Politiets Utlendingsenhet (PU) om at en person (A) hadde forsøkt å kvele seg på ventecelle i tingretten. A skulle fremstilles for varetektsfengsling av PU. Spesialenheten kontaktet PU og fikk da opplyst at A ikke var fysisk skadd. Han var fremstilt for psykiatrisk legevakt.
Spesialenheten innhentet videoopptak fra tinghuset. Videre innhentet Spesialenheten relevante dokumenter fra PU og det politidistrikt som har ansvar for arresten ved tinghuset.
Videoopptak viste at A, idet han ankom tinghuset ble registrert og innsatt på celle. Hans opptreden fremsto hele tiden som rolig og han fulgte de anvisninger han fikk. Videre viste videoopptaket ny innlåsning av A etter samtale med advokat. 34 minutter senere skulle A tas ut av cellen for fremstilling. Han ble da funnet liggende på venstre side på madrassen innerst på cellen. Han responderte ikke på tilsnakk, men pustet. Han hadde røde øyne og var umulig å få kontakt med. Da A ble forsøkt reist opp i sittende stilling ble det observert at han hadde tvunnet et slips rundt halsen. Ambulanse ble tilkalt.
A opplyste til legen at han i møte med advokaten sin forut for fengslingsmøtet ble informert om at han skulle sendes ut av landet. Etter dette forsøkte han å kvele seg selv med slipset sitt på ventecella i tinghuset. Han opplyste at han hadde hatt selvmordstanker over tid, hvilket legen vurderte å være nært knyttet til hans vanskelige livssituasjon. Legen fikk ikke frem noen konkrete selvmordsplaner. Det fremkom videre at legen vurderte det aktuelle kvelningsforsøk å ha skjedd i affekt. Legen fikk ikke inntrykk av at forsøket var planlagt.
Spesialenheten la til grunn at regelverket for bruk av politiarrester også får anvendelse ved innsettelse av personer i arrest ved tinghus, selv om oppholdet der skal være kortvarig og har et annet formål enn ordinære politiarrester. På bakgrunn av opplysningene i saken la Spesialenheten videre til grunn at det ved politidistriktet som har ansvar for arresten i tinghuset ikke var praksis for å frata innsatte ved arresten i tinghuset eiendeler som typisk vil kunne anvendes til selvskading. Spesialenheten mente at denne praksis og innsettelsen av A ikke var i tråd med bestemmelsene i politiinstruksen § 9-3.
Spesialenheten fant imidlertid ikke holdepunkter for at tjenestepersoner i politiet hadde begått straffbare handlinger i tjenesten. Det ble lagt til grunn at A fremsto rolig og adekvat i forbindelse med innsettelsen, samt at behandlende lege ved psykiatrisk legevakt vurderte at selvmordsforsøket ble begått i affekt på bakgrunn av informasjon A fikk i møte med sin advokat. Videre ble instruksverk relatert til tilsynshyppighet ansett fulgt. Det forelå ikke forhold som skulle tilsi hyppigere oppfølging av A fra de tjenestepersoner som hadde ansvaret for fremstillingen av ham.
Saken ble henlagt fordi det ikke var rimelig grunn til å iverksette etterforsking.
Spesialenhetens undersøkelser etterlot noe uklarhet om ansvarsforholdet ved PUs fremstillinger i tinghuset. Spesialenheten oversendte derfor saken til Sjef PU for administrativ vurdering.