ANMELDELSE AV POLITITJENESTEPERSON FOR Å HA FORÅRSAKET TRAFIKKUHELL
En person (A) anmeldte en polititjenesteperson (B) for uaktsom kjøring på E6 ved å legge seg helt opp i bilen til A og presse ham til å svinge til høyre. I det A gjorde dette traff han en annen bil (C) som allerede lå i høyre kjørefelt. Politiet hadde fotografert skadene på begge kjøretøyene. Det var en skrape- /innpressingsskade på A`s bakre, høyre, hjulbue, og en tilsvarende skade på C`s fremre, venstre, hjulbue.
Spesialenheten etterforsket saken og avhørte et vitne (D) til hendelsen og B som mistenkt.
D forklarte at hun så at politibilen kom veldig fort og la seg helt opp i bilen foran som tydeligvis ikke hadde oppdaget den. D så også at politibilen la seg helt ut til venstre mot vegens midtdeler som om den forsøkte å kjøre forbi. Plutselig svingte A over mot høyre og traff kjøretøy C.
B forklarte at han kjørte utrykning og forfulgte føreren av et annet kjøretøy lengre fremme i det han innhentet flere biler. A oppdaget ikke B selv om han brukte blålysene i grillen på den sivile politibilen han kjørte. For å skaffe kontakt med A svingte han til venstre inn mot vegens midtdeler, men benektet å ha forsøkte å passere A på innsiden for det var det ikke plass til. Da A oppdaget at det lå en politibil under utrykning rett bak ham, svingte han umiddelbart til høyre. B kjørte videre fordi han ikke hadde oppdaget at A hadde kollidert med C.
Spesialenheten fant ikke bevismessig grunnlag for at B hadde opptrådt slik at han var skyld i at A hadde svingt over og kollidert med C. Saken ble henlagt etter bevisets stilling i det B hadde hatt kort avstand til A. Det var således grunnlag for at politimesteren skulle vurdere saken administrativt i det kort avstand til forankjørende ikke skulle brukes som ”metode” for å varsle utrykningskjøring. Spesielt ikke i situasjoner hvor politiet ikke hadde krevd fri veg ved bruk av blålys og sirene over tid.