ANMELDELSE FOR GROV UFORSTAND I TJENESTEN VED IKKE Å FJERNE AKSJONISTER
Et selskap anmeldte politiet for ikke å ha pålagt aksjonister å fjerne seg eller å fjerne aksjonistene ved tre anledninger. Det fremgikk at det var konflikt mellom havnearbeidere og arbeidsgiver, og at aksjonistene hindret lasting og lossing.
Spesialenheten innhentet politiets oppdragslogger.
Det fremgikk at politiet var på stedet alle tre gangene. Ved de to første anledningene ble det besluttet at politiet ikke skulle gripe inn. Ved tredje anledning ble det forsøkt dialog. Det ble også gitt pålegg til aksjonistene om at de skulle fjerne seg, samt informert om at brudd på pålegget kunne føre til straffereaksjon. Situasjonen og politiets fremgangsmåte ble løpende vurdert av stasjonssjefen og politimesteren.
Spesialenheten viste til at politiet kan innbringe personer som ikke etterkommer pålegg etter politiloven § 8 nr. 2. Videre skal politiets midler være forholdsmessige og nødvendige. Der forholdene tillater det skal målet i første omgang søkes nådd gjennom råd, opplysning og tilrettelegging, jf. politiinstruksen § 3-1 annet ledd.
Det fremgikk at politiet primært hadde forsøkt å løse konflikten ved dialog og tilrettevisning.
Med bakgrunn i sakens opplysning fant Spesialenheten det ikke sannsynlig at ansatte i politiet hadde handlet på et vis som kunne lede til straffansvar.
Spesialenheten henla saken med den begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, jf. straffeprosessloven § 224 første ledd.