PÅSTAND OM TJENESTEFEIL
Politidistrikt:
Innlandet politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for å ha tvunget gjennom at en sak der As datter var fornærmet, skulle avgjøres ved mekling i konfliktrådet. Politiet hadde heller ikke villet gi opplysninger om saken til A.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil.
Spesialenhetens vurdering:
As datter hadde vært på fest og hadde der blitt påført flere store sår etter at en gutt hadde sparket henne.
A hadde tatt kontakt med politiet, men politiet ville ikke gi henne opplysninger siden datteren er 18 år. A mente det var grovt at politiet ikke hadde tatt kontakt med henne som datterens pårørende, og at de i stedet henviser til taushetsplikten.
Politiet hadde sendt brev til As datter om mekling i konfliktrådet. Hun ønsket ikke å møte og A syntes det var helt uholdbart at datteren skulle pines ved å måtte møte gutten for å mekle.
Spesialenheten viste til at politiet har taushetsplikt også overfor foreldre til myndige barn.
Det var ikke holdepunkter for at politiet hadde opptrådt straffbart ved ikke å gi opplysninger om saken til A. Snarer tvert om ville det å gi slike opplysninger kunne innebære straffansvar for brudd på taushetsplikten.
Det går frem av straffeprosessloven § 71 a at påtalemyndigheten kan overføre saken til mekling i konfliktrådet dersom vilkårene for dette er til stedet. Blant annet forutsettes det at saken egner seg for slik behandling, og at det foreligger samtykke fra både fornærmede og siktede. I følge rapport fra politiet hadde As datter samtykket til mekling i konfliktrådet. Politiet hadde også snakket med A om hva meklingen innebar.
Vedtak:
Saken ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.