ANMELDELSE FOR KROPPSKRENKELSE M.M.
Politidistrikt:
Vest politidistrikt
Anmeldelsen:
A anmeldte politiet for å ha fjernet ham fra en badeplass, tatt fra ham et norsk flagg, satt på ham håndjern og arrestert ham uten grunn. A opplyst at håndjernene strammet smertefullt og ikke ble løsnet, til tross for at han ba om dette. På legevakten spurte han flere ganger om å få lov til å gå på toalettet, og sa at han skulle klare å få det til, til tross for håndjernene og selv om politibetjentene måtte være til stede. Politibetjentene «ga blanke» i at han måtte på toalettet. Til slutt hadde han ikke annet valg enn å stå der i skam og tisse på seg.
Spesialenhetens etterforsking:
Det er opptatt forklaring fra anmelder og en av politibetjentene på oppdraget.
Det er innhentet kopi av politiets straffesaksdokumenter, oppdragslogg og arrestjournal.
Rettslig grunnlag:
Straffeloven (2005) § 271, om kroppskrenkelse
Straffeloven (2005) § 172, om grovt uaktsom tjenestefeil
Spesialenhetens vurdering:
Det følger av politiloven § 9 at politiet kan innbringe enhver som på grunn av beruselse forårsaket av alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler forstyrrer den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel, forulemper andre eller volder fare for seg selv eller andre. Den som innbringes etter § 9, første ledd, kan settes i arrest.
Politiet mottok melding om at en mann som fremsto som tydelig beruset var høylydt, kastet ølbokser rundt seg og var til stor sjenanse for andre på en badeplass hvor der befant seg mange mindreårige og familier med små barn. A var til å begynne med samarbeidsvillig, men hisset seg etter hvert opp, ble påsatt håndjern og kjørt til legevakten før han ble innsatt i arrest for ordensforstyrrelse.
Det var ikke holdepunkter for at politiet hadde opptrådt straffbart ved å beslutte innbringelse av A i medhold av politiloven § 9. Det ble vist til hans opptreden på badestranden.
Det er ingen holdepunkter for at politiet hadde nektet A å gå på toalettet. I følge politibetjent B hadde en sykepleier låst opp slik at A kunne benytte toalettet. Han valgte delvis å tisse på gulvet og delvis i en søppelbøtte. Dette var ikke fordi han ikke klarte å tisse i doskålen, men noe han, ifølge B, åpenbart gjorde med vilje. A lo høyt mens han tisset. A var på toalettet to ganger, og begge gangene tisset han på gulvet og i søppelbøtten.
Det var ikke holdepunkter for at tjenestepersonene hadde opptrådt straffbart ved å benytte håndjern på A. A hadde opplyst at han gjentatte ganger ba politiet om å løsne håndjernene og at han hadde sterke smerter i armen(e) på grunn av stramme håndjern. A hadde også beskrevet at han begynte å dunke hodet i politibilen for å understreke hvor vondt han hadde det. Politibetjent B forklarte at hun ikke kunne huske at A hadde klaget over stramme håndjern. Med bakgrunn i As fremstilling av hendelsen, herunder påstanden om at han ble nektet å gå på do, og beskrivelsen av hans opptreden, fant Spesialenheten ikke å kunne legge til grunn som bevist at A ga slik uttrykk for stramme håndjern som han hadde beskrevet.
Vedtak:
Saken er henlagt idet intet straffbart forhold anses bevist.